Sk�adniki: - 200 g suszonego grochu (zala� na noc zimn� wod�) - 60 ml oliwy - 1 du�a cebula - 5 z�bk�w czosnku (3 posiekane i 2 ca�e) - 1 �y�ka kminku - 1/2 �y�ki mielonego imbiru - 5 dojrza�ych pomidor�w - 100g soczewicy z puszki (lub suszonej) - 1 litr wody - 1 kostka roso�owa - p�czek kolendry - p�czek piertuszki - 1/2 �y�ki tabasco - s�l - pieprz - sok z p� cytryny - placki tortillas do pogryzania Spos�b przyrz�dzania: Usma�y� cebul� na oliwie min. 15 min. - musi by� br�zowa! Doda� posiekany czosnek, kminek, imbir oraz 3 posiekane pomidory. Sma�y� dalsze 5 min. Prze�o�y� do garnka, doda� namoczony wcze�niej groch, soczewic�, 2 ca�e z�bki czosnku, kostk� roso�ow�, zala� wod� i gotowa� a� groch b�dzie mi�kki, czyli 1 - 1.5 godz. Mo�na dola� wi�cej wody, ale zupa ma by� g�sta. Bezpo�rednio przed podaniem doda� pozosta�e posiekane pomidory, piertuszk� i kolendr�. Przyprawi� sol�, pieprzem, sokiem z cytryny oraz tabasco. Pola� oliw� (max. 2 �y�ki). Mo�na serwowa� z podgrzanymi plackami tortillas, zwini�tymi i u�o�onymi na talerzyku obok. Pycha!
redrekin