Harira - marokańska grochówka.txt

(1 KB) Pobierz
Sk�adniki:
- 200 g suszonego grochu (zala� na noc zimn� wod�)
- 60 ml oliwy
- 1 du�a cebula
- 5 z�bk�w czosnku (3 posiekane i 2 ca�e)
- 1 �y�ka kminku
- 1/2 �y�ki mielonego imbiru
- 5 dojrza�ych pomidor�w
- 100g soczewicy z puszki (lub suszonej)
- 1 litr wody
- 1 kostka roso�owa
- p�czek kolendry
- p�czek piertuszki
- 1/2 �y�ki tabasco
- s�l
- pieprz
- sok z p� cytryny
- placki tortillas do pogryzania

Spos�b przyrz�dzania:

Usma�y� cebul� na oliwie min. 15 min. - musi by� br�zowa! Doda� posiekany czosnek, kminek, imbir oraz 3 posiekane pomidory. Sma�y� dalsze 5 min. Prze�o�y� do garnka, doda� namoczony wcze�niej groch, soczewic�, 2 ca�e z�bki czosnku, kostk� roso�ow�, zala� wod� i gotowa� a� groch b�dzie mi�kki, czyli 1 - 1.5 godz. Mo�na dola� wi�cej wody, ale zupa ma by� g�sta. Bezpo�rednio przed podaniem doda� pozosta�e posiekane pomidory, piertuszk� i kolendr�. Przyprawi� sol�, pieprzem, sokiem z cytryny oraz tabasco. Pola� oliw� (max. 2 �y�ki). Mo�na serwowa� z podgrzanymi plackami tortillas, zwini�tymi i u�o�onymi na talerzyku obok. Pycha! 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin