Tartaletki z pieczarkami8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.Ciasto:200 g maki,100 g masla,3 lyzki zimnej wody,1 lyzeczka soli,olej do smarowania formy.Nadzienie:300 g pieczarek,250 ml gestej smietany,2 jaja,1 lyzka masla,2 galazki trybuli ogrodowej,galka uszkatolowa, sol, pieprz.1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 8 okraglych, natluszczonychforemek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecuogrzanym do temp. 200żC przez 10-12 min.2. Pieczarki oplukac, oczyscic, obrac ze skory, pokroic w plasterki, usmazycna masle. Jaja rozbic ze smietana, przecedzic przez geste sito, dodac dosmaku galke muszkatolowa, sol i pieprz.3. Na dnie zapieczonych tartaletek ulozyc pieczarki, zalac sosem jajeczno-smietankowym tak, by siegal brzegow ciasta. Udekorowac listkami trybuli. Piecok. 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210żC.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 46.
bibliotekaprzechlewo