Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka maku przygotowanego jak na makowiec (tzn.sparzonego, ugotowanego i zmielonego, ale bez żadnych dodatków)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki posiekanych bakalii
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta na tarce)
- herbatniki, kruche ciasteczka lub rurki waflowe do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na puszystą pianę.
Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku i wystudzoną żelatynę, utarte żółtka i mak.
Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozłożyć do 6 szklanych pucharków. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin.
Przed podaniem każdą porcję posypać bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybrać ciasteczkami.
jokka