Krem makowy- deser na święta.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 1 szklanka śmietany kremówki

 

- 2 żółtka

 

- 4 łyżki cukru pudru

 

- 1 cukier waniliowy

 

- 1 szklanka maku przygotowanego jak na makowiec (tzn.sparzonego, ugotowanego i zmielonego, ale bez żadnych dodatków)

 

- 2 płaskie łyżeczki żelatyny

 

- 2 szklanki posiekanych bakalii

 

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (starta na tarce)

 

- herbatniki, kruche ciasteczka lub rurki waflowe do dekoracji

 

 

Sposób przyrządzenia:

 

Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na kogel-mogel. Śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubić na puszystą pianę.

 

Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wrzątku i wystudzoną żelatynę, utarte żółtka i mak.

 

Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać i rozłożyć do 6 szklanych pucharków. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin.

 

Przed podaniem każdą porcję posypać bardzo obficie bakaliami i utartą czekoladą i przybrać ciasteczkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin