3 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru pudru
7 łyżek miodu
10 dag rodzynek
5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
do przełożenia:
6 łyżek powideł śliwkowych
6 łyżek dżemu porzeczkowego
do posypania:
2 łyżki cukru pudru
Mąkę wymieszać z cynamonem, gałką muszkatołową, sodą, kakao i proszkiem do pieczenia.
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Skórkę pomarańczową drobno pokroić.
Miód zagotować z masłem.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a potem z przestudzoną masą miodową.
Następnie wsypywać partiami mąkę i dalej ucierać na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z rodzynkami oraz skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać.
Formę keksową starannie wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy i piec 1 godzinę w pikarniku nagrzanym do temperatury 170ºC.
Upieczony piernik ostudzić, wyjąć z formy, przekroić poziomo na pięć części, pzełożyć na przemian powidłami oraz dżemem i posypać cukrem pudrem.
jokka