Makowiec z cynamonem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

ciasto:

 

- 1 /2 szkl. cukru

 

- 3 /4 szkl. mąki pszennej

 

- 1 /4 szkl. mąki ziemniaczanej

 

- 1 cukier waniliowy

 

- 8 żółtek, 4 białka

 

- 1 /4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

masa makowa:

 

- 1 szkl. maku

 

- 1 /4 szkl. mleka

 

- 3 łyżki miodu

 

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

- zapach migdałowy (1 łyżka)

 

- pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków

 

- po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej

 

Sposób wykonania

 

1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy.

 

2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić.

 

3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach.

 

4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin