Składniki
ciasto:
- 1 /2 szkl. cukru
- 3 /4 szkl. mąki pszennej
- 1 /4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 8 żółtek, 4 białka
- 1 /4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa:
- 1 szkl. maku
- 1 /4 szkl. mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- zapach migdałowy (1 łyżka)
- pół łyżeczki cynamonu, 2 szczypty goździków
- po 50 g rodzynek i skórki pomarańczowej
Sposób wykonania
1. Mak zalać wrzątkiem i gotować 20 min., odcedzić, zmielić 2 razy.
2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku. Dodać też miód, zapach migdałowy, bakalie i przyprawy. Masę zagotować i ostudzić.
3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w prostokątnej blasze wyłożonej papierem 10-12 min. w 180 stopniach.
4. Biszkopt posmarować masą i zwinąć roladę. Chłodzić 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.
jokka