Murzynek z orzechami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

CIASTO

 

•  kostka margaryny (250g)

 

•  4 łyżki mleka

 

•  4 łyżki kakao

 

•  1,5 szkl. cukru

 

•  5 jajek

 

•  1 i 3/4 szkl. mąki pszennej

 

•  proszek do pieczenia (2 łyżki)

 

•  skórka otarta z cytryny

 

•  cukier waniliowy

 

•  6 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego kwaśnego)

 

•  200 g orzechów włoskich

 

POLEWA

 

•  3 łyżki cukru pudru

 

•  2 łyżki kakao

 

•  3 łyżki mleka

 

•  czubata łyżka masła

 

Etapy przygotowania

 

1.  Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu (mieszać od czasu do czasu).

   

2.  Powstałą masę wystudzić.

   

3.  Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.

   

4.  Do wystudzonej masy kakaowej dodawać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

   

5.  Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto, piec w 180 stopniach ok. 40 minut (sprawdzać patyczkiem).

   

6.  POLEWA wszystkie składniki połączyć, zagotować mieszając, lekko wystudzoną polewę wylać na ciasto. Można użyć gotowej polewy lub posypać ciasto cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin