Składniki
CIASTO
• kostka margaryny (250g)
• 4 łyżki mleka
• 4 łyżki kakao
• 1,5 szkl. cukru
• 5 jajek
• 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
• proszek do pieczenia (2 łyżki)
• skórka otarta z cytryny
• cukier waniliowy
• 6 łyżek dżemu porzeczkowego (lub innego kwaśnego)
• 200 g orzechów włoskich
POLEWA
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki kakao
• 3 łyżki mleka
• czubata łyżka masła
Etapy przygotowania
1. Margarynę, mleko, kakao i cukier włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu (mieszać od czasu do czasu).
2. Powstałą masę wystudzić.
3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, orzechy posiekać, cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
4. Do wystudzonej masy kakaowej dodawać żółtka, mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, proszek, dżem i orzechy - miksować. Na końcu dodać ubite białka, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
5. Na natłuszczoną blachę wyłożyć ciasto, piec w 180 stopniach ok. 40 minut (sprawdzać patyczkiem).
6. POLEWA wszystkie składniki połączyć, zagotować mieszając, lekko wystudzoną polewę wylać na ciasto. Można użyć gotowej polewy lub posypać ciasto cukrem pudrem.
jokka