Czekoladowa strucla z pistacjami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

50 dag mąki

 

5 dag cukru

 

225 ml mleka

 

cukier waniliowy

 

10 dag masła

 

4 dag drożdży

 

sól

 

jajko

 

łyżka kremówki

 

18 dag gorzkiej czekolady

 

20 dag suszonych moreli

 

6 dag łuskanych pistacji

 

Wykonanie:

 

Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki.

 

Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

 

Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść.

 

Odstawić na 30 minut.

 

Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem.

 

Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon.

 

Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca.

 

Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

 

Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200 st.C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin