Składniki:
50 dag mąki
5 dag cukru
225 ml mleka
cukier waniliowy
10 dag masła
4 dag drożdży
sól
jajko
łyżka kremówki
18 dag gorzkiej czekolady
20 dag suszonych moreli
6 dag łuskanych pistacji
Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać z łyżeczką cukru, rozpuścić w nim drożdże, wlać do mąki.
Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, masło i sól, zagnieść.
Odstawić na 30 minut.
Rozwałkować, posmarować rozmąconym białkiem.
Posypać pokrojoną czekoladą, pistacjami morelami, docisnąć i zwinąć w rulon.
Rulon rozkroić wzdłuż na połowę, nie docinając do końca.
Skręcić w gruby sznur, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną kremówką, piec 35 minut w temperaturze 200 st.C.
jokka