Tybetański grzybek kefirowy.docx

(16 KB) Pobierz

Tybetański grzybek kefirowy

Nabywając grzybki kefirowe możesz cieszyć się smakiem naturalnego, zdrowego i odżywczego kefiru z własnej produkcji i mieć pewność, że nie zawiera on żadnych konserwantów ani sztucznych zagęstników.

 

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE Kefir jest produktem mleczarskim o najwyższych właściwościach odżywczych w grupie napojów fermentowanych. Kefir posiada właściwości dietetyczne, wspomaga trawienie. Rozkłada cukier mleczny - laktozę na lekkostrawne cukry proste i kwas mlekowy. Kefir posiada bakterie „jogurtowe”, które rozkładają część cukru mlecznego na kwas mlekowy. Dzięki temu posiada on delikatny posmak jogurtu i sporą porcję kwasu mlekowego, który ułatwia wchłanianie wapnia i zwalcza w jelitach bakterie gnilne. W procesie powstawania kefiru lekkostrawny cukier i komfortowe warunki rozwoju dla drożdży powodują wytwarzanie cennych dla zdrowia witamin z grupy B np. kwasu foliowego, niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych krwinek oraz trawienia białek pokarmowych i cukrów. Kwas foliowy zwiększa także apetyt i witalność u ludzi starszych. Dla pań cenne jest to, że kwas foliowy korzystnie *ływa na wygląd skóry oraz, co bardzo ważne, zapobiega wa* rozwojowym płodu, stąd jest zalecany w czasie ciąży. Dzięki bakterie kwasu mlekowego picie kefiru podnosi kwaśny odczyn pochwy , co zapobiega wszelkim infekcjom. Kefir wzmacnia włosy, zapobiega łupieżowi i opóźnia siwiznę. Kefir jest jednym z najcenniejszych napojów, który powinien być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Kefir jest na przykład doskonała propozycją śniadaniową. Szklanka kefiru po przebudzeniu dodaje energii i wspomaga pracę jelit. Orzeźwiający smak kefiru szybko stawia na nogi, nawet po zarwanej nocy. Kefir, jako że zawiera duże ilości witamin z grupy B, witaminę K oraz D znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Wymienione powyżej pozytywne działanie na przewód pokarmowy i oczyszczenie organizmu z substancji szkodliwych oraz zbędnych skutkuje poprawą stanu cery - jest to szczególnie cenne przy cerze trądzikowej . Podobnie - witaminy z grupy B wyjątkowo korzystnie *ływają na skórę. Witaminy te będąc naturalnymi produktami powstałymi w procesie fermentacji mleka przy udziale ziaren kefiru kaukaskiego są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm. To z kolei *ływa na jego szybszą i pełniejszą rewitalizację. W skrócie : reguluje przemianę materii , wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych , rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych, wytwarza naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki, a więc leczy wszystkie stany zapalne w organizmie, wytwarza interferon zwalczający wirusy , hamuje wzrost komórek nowotworowych , r eguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi, l eczy choroby wątroby , śledziony i trzustki , zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe , leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym , leczy choroby przewodu pokarmowego , wrzody żołądka i dwunastnicy , e liminuje stany zmęczenia i wyczerpania , ł agodzi skutki stresu , hamuje proces starzenia się komórek , wzmacnia włosy i opóźnia ich siwienie , wzbogaca mleko w szereg niezbędnych do funkcjonowania witamin stanowiąc ich całkowicie naturalne źródło . Z osobistych obserwacji mogę stwierdzić, iż odkąd zaczęłam pić kefir wyprodukowany przy pomocy tego grzybka przestały mi doskwierać problemy gastryczne, widocznie zmniejszyła się ilość wypadniętych włosów przy czesaniu i cera też jakby się poprawiła :)

 

JAK HODOWAĆ GRZYBKA ? Teraz i Ty możesz mieć własną, *ową fabrykę zdrowotnego napoju matuzalemów. W tym celu zakupionego u mnie grzybka należy umieścić w szklanym naczyniu (dz*u, słoiku itp.) i zalać nieprzegotowanym mlekiem w proporcji 2 łyżeczki grzybka na szklankę mleka. naczynie nakryć gazą i przechowywać w temperaturze pokojowej w zacienionym miejscu przez 24 godziny albo do uzyskania pożądanej kwaśności. Po tym czasie przemieszać kefir i przecedzić przez sitko. Używać do tych czynności niemetalowych przedmiotów (sitko, łyżeczka). Odcedzonego grzybka można przepłukać na sitku (najlepiej świeżym mlekiem), ale przepłukiwanie nie jest konieczne – można w ogóle nie odcedzać grzybka tylko zlać kefir pozostawiając jego część razem z grzybkiem w naczyniu i dolać świeżego mleka. Grzybek zalany świeżym mlekiem pozostawić na kolejne 24 godziny (albo dłużej – w zależności jak kwaśny kefir kto lubi). Jeśli od razu nie wypijemy przygotowanego kefiru, można go przechowywać w lodówce. Gdy ktoś nie przepada za smakiem kefiru naturalnego, można kefirek zmiksować z owocami, wtedy jest jeszcze smaczniejszy i równie zdrowy. Do hodowli grzybka tybetańskiego nadaje się zarówno mleko z kartonu , jak i mleko „prosto od krowy” . Najlepsze jest mleko nieodtłuszczone (3,2%, ale może też być 1,5%). Gdy przy którymś z kolei „cyklu produkcyjnym” kefir stanie się za kwaśny będzie to oznaczać, że grzybka jest już za dużo. Należy wtedy zwiększyć ilość dodawanego mleka albo pozbyć się części grzybka np. obdarowując znajomych. W ciągu ok. 2 tygodni zwiększa on bowiem swoją objętość dwukrotnie . Kefir można pić codziennie, a gdy nam się znudzi produkcja i będziemy chcieć zrobić przerwę, grzybka zalanego mlekiem można umieścić w lodówce, wtedy proces fermentacji będzie zachodził wolniej . Jeśli*anowana przerwa ma potrwać dłużej niż 4 tygodnie, grzybka po odpowiednim przygotowaniu można zamrozić (na okres nie dłuższy niż 2 miesiące) lub wysuszyć (na okres do 18 miesięcy, a nawet dłużej). UWAGA Należy unikać kontaktu grzybka oraz powstałego z niego kefiru z metalowymi przedmiotami (sitkami, łyżkami, nakrętkami itp.), gdyż posiada on kwaśny odczyn i może wchodzić w reakcje z metalami.

 

PROCES POWSTAWANIA KEFIRU Kefir powstaje w wyniku fermentacji kwasowo-alkoholowej mleka po dodaniu do niego tzw. grzybków kefirowych. Grzybki kefirowe to mikroorganizmy występujące w postaci ziaren kefirowych o wymiarach 0.3 - 2 cm i nieregularnym kształcie, często porównywanym do rozgotowanego ryżu lub cząstek kalafiora. Grzybki kefirowe to symbiotyczny układ bakterii paciorkowców mlekowych, bakterii pałeczek mlekowych i drożdży lub w przypadku biokefirów także bifidobakterii. Substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego jest polisacharyd (glukozo-galaktan) zwany potocznie kefiranem. Zakwaszanie kefiru odbywa się w temperaturze 18-20 stopni C i trwa 24-36 godzin. W zależności od zawartości kwasu mlekowego, alkoholu i dwutlenku węgla kefir dzielimy na "młody" (5-24 godz), "średni" (2 dni) oraz "mocny" 3 dni. Kefir starszy jest kwaśniejszy i posiada rzadszą konsystencję. Powinien być przechowywany w temp. 4-8 stopni C. Osobom znającym język angielski i chcącym dowiedzieć się czegoś więcej na temat grzybków kefirowych polecam lekturę stron *'s Kefir-making in-site oraz *'s Kefir FAQ in-site . Przedmiot aukcji: 1 sztuka na aukcji to 1 czubata łyżka stołowa – porcja na ok. 2* ml mleka (trochę wiecej niż typowa szklanka). Więcej nie potrzeba – i tak bardzo szybko się namnoży , że nie będziesz wiedział co z nim zrobić ;) algi morskie kombucha grzyb grzybek tybetański wypadanie włosów siwienie rak probiotyk probiotyki probiotyczny probiotyczne Cena tylko 3 zł - najtaniej na Allegro Jeszcze się zastanawiasz ??? Porównaj z ofertą innych sprzedawców i wróć do mnie Koszt wysyłki: 6 zł przesyłka priorytetowa (* Polska) Wysyłka od poniedziałku do środy po odnotowaniu *ływu na * lub Gwarantuję, że grzybek dotrze w idealnym stanie, szczelnie zamknięty i zabezpieczony . Wysyłam tylko od poniedziałku do środy (oczywiście dlatego, żeby grzybek nie leżał przez weekend na poczcie). Przesyłki realizowane w danym dniu dotyczą *łat zaksięgowanych najpóźniej do godz. 18 dnia poprzedzającego (np. we środę wysyłane są przesyłki odnoszące się do *łat zaksięgowanych do godziny 18 we wtorek). Na następny dzień po wysyłce przesyłka jest już u Ciebie W razie pytań proszę o *e ;)

 

 

 

Tak Poli to grzybki o d Ciebie i jeszcze raz Ciebie namawiam do rejestracji to ten magiczny przycisk na górze strony!!! To nic nie boli zarejestruj się już dzis bo inaczej nici z dalszych wymian w końu na Kubie to ciągle zabronione

Zgłoś jeśli naruszono regulamin