Stek wołowy 2.doc

(21 KB) Pobierz
Stek wołowy 2

Stek wołowy 2
Pytasz "jak zrobic", a ja mysle ze zrobic sie niczego nie da o ile mieso nie jest pierwszej jakosci.
Na przyzwoity steak potrzebne jest mieso z odpowiedniej rasy, zwierze musi byc odpowiednio karmione, zabite we wlasciwy sposob i co wazne: mieso musi "dojrzec".
Zalezy tez co wolisz: jezeli chude mieso bez zbyt duzego "aromatu" jest tym co lubisz, to potrzebujesz (nie wiem jak to po polsku) tenderloin, jezeli nieco tluszczu ("marmur" - czy tak sie mowi po polsku?) nie przeszkadza i silny aromat jest tym co lubisz polecilbym rib fillet.
Poza tym jezeli zwierze bylo karmione zbozem to mieso bedzie bardziej tluste niz z takiego co jadlo trawe.
Jak juz masz dobry surowiec to najwazniejsze nie zepsuc go!
W zaleznosci od zadanego stanu ugotowania (jest 5 stopni usmazenia wolowiny: blue, rare, medium rare, medium, well done) reguluje sie czas smazenia. Trzeba obserwowac mieso na patelni lub grill. Pojawienie sie rozowych kropli na powierzchni oznacza ze mieso wchodzi w stan "medium rare" (moj ulubiony).
Kilka zasad:
1. wyjmij mieso z lodowki na 30 minut przed smazeniem
2. dodaj troche masla do oleju na ktorym smazysz (sam olej wysusza mieso i moze nie jest to takie wazne smazac wolowine ale bardzo wazne przy smazeniu wieprzowiny) jezeli chcesz zachowac soczystosc miesa
3. Na patelni przewroc mieso na druga strone tylko raz - im wiecej razy przewracasz mieso tym wiecej soczystosci tracisz
4. Przed smazeniem osusz mieso zeby nie bylo nadmiernie wilgotne
Steak pierwszej jakosci mozesz kroic jedynie widelcem, noz nie bedzie potrzebny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin