Pieczeń huzarska 11 kg wołowiny bez kości2 łyżki soku cytrynowego1 łyżka mąki1 cebula pokrojona w plasterkisól, pieprzNADZIENIE:3 cebule,1 łyżka masła,1 żółtko,2 łyżki utartego suchego razowego chlebasól, pieprzMięso umyć, lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć sokiem cytrynowym i odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie posolić, oprószyć mąką, zrumienić w garnku na maśle ze wszystkich stron, wlać trochę wrzątku i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Od czasu do czasu odwracać i podlewać gorącą wodą. Przygotować nadzienie: cebulę drobno posiekać i udusić na łyżce masła. Dodać starty chleb, sól i pieprz. Do lekko ochłodzonego nadzienia dodać surowe żółtko i wymieszać. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć na deseczkę. Po ostygnięciu ponacinać głęboko, ale nie do końca, na cienkie plastry. Nałożyć nadzienie w co drugie nacięcie, pieczeń wyrównać, obwiązać bawełnianą nitką i ponownie włożyć do garnka. Dodać pokrojoną na plasterki cebulę, wlać 150 ml wrzącej wody i dusić jeszcze przez 1 godzinę, skrapiając pie Pieczeń huzarską podaje się z kartoflami puree i czerwoną kapustą.
rycombel2