CocidoPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 3 godz. 40 min.300 g ciecierzycy,1 kg kapusty wloskiej,4 marchewki,2 srednie cebule,6 srednich kartofli,500 g miesa wolowego bez kosci,200 g kosci ze szpikiem,1 piers kurza,150 g kielbasy z papryka,100 g boczku,300 g krwistej kiszki,100 g makaronu (nitki),3 l wody,8 gozdzikow,sos pomidorowy i winegretowy.1. Ciecierzyce umyc i moczyc 12 godz w zimnej, przegotowanej wodzie. Mieso, boczek i kosci umyc.2. Jarzyny umyc. Kapuste przekroic na 8 czesci. Cebule i marchewke obrac. Cebule przekroic na cwiartki a marchewke wzdluz na pol. Kartofle obrac, oplukac.3. Do duzego garnka wlozyc kosci, mieso wolowe i boczek. Zalac zimna woda i zagotowac. Dodac osaczona z wody ciecierzyce i gozdziki. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem 1 godz. Nastepnie dodac kurza piers i kielbase. Po 30min dodac marchewke i cebule. Gotowac 30 min. Dodac cale kartofle i gotowacjeszcze 30 min.4. W oddzielnym garnku ugotowac w osolonej wodzie kapuste.5. Jarzyny i mieso wyjac z wywaru i przelozyc na polmisek. W przecedzonym wywarze ugotowac makaron. Zupe podawac w wazie. Do miesa mozna podawc sosy: pomidorowy i winegretowy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 54.
rycombel2