Antrykot pieczonyPorcja dla 4-5 osob. Czas przygotow. 1-1,5 godz.1 kawalek antrykotu (1-1,3 kg),30 g masla lub oliwy albo 150 g sloniny pokrojonej w plasterki,sol, pieprz.1. Mieso umyc, odciac wszystkie kosci z wyjatkiem 1 kosci zebrowej. Usunacchrzastki, blony, nadmiar tluszczu. Oczyscic kawalek (10 cm) kosci zebrowej.2. Istnieja dwie metody pieczenia antrykotu.a) Pieczenie w wysokiej temp.: antrykot posmarowac tluszczem, wlozyc do brytfanny, wstawic do pieca o temp. 240żC. Piec 15 min, a nastepnie zmniejszyctemp. do 180żC i piec dalej tak dlugo, by laczny czas pieczenia wynosil12-15 min na kazde 500 g miesa. Mieso bedzie wtedy z wierzchu przypieczone,a w srodku rozowe. Jesli chcemy, by mieso bylo mocniej spieczone, trzebaliczyc 15-20 min na kazde 500 g miesa. Podczas pieczenia polewac mieso sosem, ktory w miare potrzeby mozna uzupelniac goraca woda. Pod koniec pieczenia oproszyc sola i pieprzem. Po wylaczeniu piekarnika pozostawic miesojeszcze 15 min przy uchylonych drzwiczkach.b) Pieczenie w niskiej temp.: Te metode stosujemy wtedy, gdy mieso jest chude. Antrykot oblozyc plasterkami sloniny i w brytfannie wstawic do piekarnika o temp. 150żC. Temp. musi byc niska, by mieso nie wyschlo. Jesli chcemy, by mieso bylo w srodku rozowe, czas pieczenia winien wynosic 20-25 minna kazde 500 g wagi miesa. Antrykot bedzie dobrze wypieczony, jesli czaspieczenia wyniesie 30-35 min na kazde 500 g wagi miesa. Wyjac z piekarnikazaraz po upieczeniu.3. Przed podaniem pokroic antrykot na cienkie, ukosne plastry. Podawac naogrzanym polmisku z pieczonymi kartoflami i sosem bearnenskim.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 26.
rycombel2