Bogracsgulyas.doc

(21 KB) Pobierz
Bogracsgulyas

Bogracsgulyas
Trzeba zaczac od rozpalenia ogniska na puszcie i ustawienia na nim kociolka ;-)
1 kg wolowiny bez kosci (np. lopatka lub kark)
80 g smalcu domowego
300g cebuli
20 g papryki slodkiej w proszku
sol,kminek,czosnek
1 kg ziemniakow
140 g swiezej papryki zielonej
60 g pomidorow swiezych lub w ich braku mrozonych lub calych z puszki
kluseczki csipetke sporzadzone z 80 g maki i jednego jajka
dla ostrosci nalezy dodac wg. smaku kilka malych "wisniowych" papryczek lub papryke ostra w proszku.

Na smalcu podsmazamy drobno posiekana cebule na zlocisty kolor. Zdejnujemy to z ognia i po chwili dodajemy cala papryke w proszku starannie mieszajac. Ustawiamy z powrotem na ogniu, wrzcamy pokrajane w kostke mieso i je podmazamy. Solimy.
Kiedy mieso jest podduszone dodajemy kminek i posiekany czosnek, ewentualnie ostre papryczki, troche wody, przykrywamy i na malym ogniu dusimy czesto mieszajac i dodajac w razie potrzeby troche wody.
Kiedy mieso dochodzi, pozwalamy wygotowac sie sosowi, az pozostanie sam tluszcz. Wrzucamy pokrajane w kostke kartofle i podsmazamy je na szklisto. Uzpelniamy woda lub wywarem z kosci dodajemy posiekane pomidory i papryke zielona.
Tuz przed koncem gotowania wrzucamy kluseczki. Dopelniamy woda do pozadanej objetosci, ewentualne jeszce doprawiamy.

Owe kluseczki to: 80 g maki, jedno jajko, sol ze skladnikow robimy ciasto bez dodatku wody, walkujemy na ok. 2mmm grubosci i z tago ciasta odrywamy palcami kawaleczki wielkosci paznokcia.
To wrzucamy do gotujacej sie zupy i gotujemy az wyplyna na powierzchnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin