BogracsgulyasTrzeba zaczac od rozpalenia ogniska na puszcie i ustawienia na nim kociolka ;-)1 kg wolowiny bez kosci (np. lopatka lub kark)80 g smalcu domowego300g cebuli20 g papryki slodkiej w proszkusol,kminek,czosnek1 kg ziemniakow140 g swiezej papryki zielonej60 g pomidorow swiezych lub w ich braku mrozonych lub calych z puszkikluseczki csipetke sporzadzone z 80 g maki i jednego jajka dla ostrosci nalezy dodac wg. smaku kilka malych "wisniowych" papryczek lub papryke ostra w proszku.Na smalcu podsmazamy drobno posiekana cebule na zlocisty kolor. Zdejnujemy to z ognia i po chwili dodajemy cala papryke w proszku starannie mieszajac. Ustawiamy z powrotem na ogniu, wrzcamy pokrajane w kostke mieso i je podmazamy. Solimy.Kiedy mieso jest podduszone dodajemy kminek i posiekany czosnek, ewentualnie ostre papryczki, troche wody, przykrywamy i na malym ogniu dusimy czesto mieszajac i dodajac w razie potrzeby troche wody.Kiedy mieso dochodzi, pozwalamy wygotowac sie sosowi, az pozostanie sam tluszcz. Wrzucamy pokrajane w kostke kartofle i podsmazamy je na szklisto. Uzpelniamy woda lub wywarem z kosci dodajemy posiekane pomidory i papryke zielona.Tuz przed koncem gotowania wrzucamy kluseczki. Dopelniamy woda do pozadanej objetosci, ewentualne jeszce doprawiamy.Owe kluseczki to: 80 g maki, jedno jajko, sol ze skladnikow robimy ciasto bez dodatku wody, walkujemy na ok. 2mmm grubosci i z tago ciasta odrywamy palcami kawaleczki wielkosci paznokcia.To wrzucamy do gotujacej sie zupy i gotujemy az wyplyna na powierzchnie.
rycombel2