Zimna sałatka mięsna (Bollito freddo con capperi e acciughe)Czas przyrządzania - 25 minut.300 g pokrojonej w cienkie plastry gotowanej wołowiny1 drobno pokrojona szalotka60 g sucharów z pszennej mąki1 łyżka czerwonego octu winnego6 wymoczonych filetów sardeli2 łyżki drobno posiekanych kaparów1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu6 łyżek oliwy z oliwek (extravergine)sólświeżo zmielony pieprzNa dnie półmiska ułożyć suchary, skropić je octem i oliwą, a następnie ułożyć na nich plastry gotowanej wołowiny i filety sardeli. Połączyć kapary z estragonem, cebulką, solą, pieprzem i oliwą. Tak przygotowanym sosem polać mięso i wstawić na godzinę do lodówki. Sałatkę podawać schłodzoną.
rycombel2