Ogórki w jogurcie CACIK.doc

(24 KB) Pobierz
Ogórki w jogurcie CACIK (Turcja)

Ogórki w jogurcie CACIK (Turcja)

1/2 litra jogurtu lub śmietany (18 proce.)
2 roztarte ząbki czosnku
1/2 łyżki octu (6 proc.)
1-2 świeże obrane ogórki grubo posiekane
1 ogórek kwaszony grubo posiekany
sól i pieprz do smaku
mięta lub koperek posiekane
szczypiorek posiekany (dowolnie)

1. Jogurt wymieszać z czosnkiem, octem i solą.
2. Osączone ogórki wymieszać jogurtem, doprawić pieprzem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 2 godz.
3. Sałatkę posypać miętą lub koperkiem i szczypiorkiem.
4. Podawać do zimnych mięs lub szaszłyków.
Proporcje dla 3-4 osób
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin