Kolorowa sałatka z buraczkami.doc

(40 KB) Pobierz
Kolorowa sałatka z buraczkami

Kolorowa sałatka z buraczkami

Gotowane buraczki mają delikatny, słodkawy smak, który świetnie pasuje do ostrych składników. Stąd powstał pomysł na połączenie ich z fetą i sosem kaparowo-czosnkowym. Sałatka natychmiast przyciąga wzrok, bo nie tylko jest pyszna, ale jeszcze super kolorowa dzięki zielonej fasolce pięknie prezentującej się przy czerwonych buraczkach i białym serze. W sumie nie wiadomo, czy lepiej jeść, czy patrzeć. Polecam i jedno, i drugie ;-))

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 min.

Jak to zrobić:
1. Zagotuj w garnku wodę z solą.
2. Posiekaj czosnek, posyp go solą, rozgnieć nożem na desce i przełóż do słoika.
3. Pokrój drobniutko kapary i dodaj do czosnku.
4. Odetnij końcówki fasolki i wrzuć ją do wrzątku. Ważne! Nie przykrywaj, bo zszarzeje i będzie się nieładnie prezentować.
5. Do czosnku i kaparów wlej olej i ocet i dokładnie wymieszaj. To będzie sos do sałatki.
6. Kiedy fasolka będzie miękka, wyjmij ją do miski z lodem, żeby szybko się schłodziła.
7. Pokrój buraczki w paseczki i rozłóż na talerzu.
8. Na wierzch połóż fasolkę.
9. Rozdrobnij palcami fetę i posyp nią sałatkę.
10. Polej całość sosem.
11. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Kolorowa sałatka z buraczkami

·         Kolorowa sałatka z buraczkami:

·         800 g gotowanych buraczków

·         200 g fasoli

·         100 g fety

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki kaparów

·         2 łyżki octu winnego

·         6 łyżek oliwy z oliwek

·         sól morska i pieprz do smaku

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin