Korona z kaszy krakowskiej z rybą.rtf

(7 KB) Pobierz
Korona z kaszy krakowskiej z ryb¹

Korona z kaszy krakowskiej z rybą

 

Składniki:

półtorej szklanki kaszy krakowskiej grubej

jajo

łeczka masła

60 dag filetów z ryby o białym mięsie (np. mintaja, dorsza lub soli)

sok z cytryny

3 ząbki czosnku

2 łki oleju

pół szklanki soku pomidorowego

pół szklanki śmietany

sos sojowy

2 łki posiekanego koperku

l

pieprz

uszcz do formy

 

Opłukane filety przekrój na pół i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej olej, aromatyzując go czosnkiem (czosnek lekko podsmaż i wyjmij), po czym włóż rybę. Dopraw ją sosem sojowym i duś, podlewając sokiem pomidorowym. Pod koniec dodaj śmietanę, połowę koperku, sól i pieprz.

 

Kaszę wymieszaj z roztrzepanym jajem, rozcierając tworzące się grudki. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 20 minut - od czasu do czasu zamieszaj drewnianą ł, aby się nie pozlepiała.

 

Zagotuj 3 szklanki wody z łeczką masła i po osoleniu włóż do niej kaszę. Gdy wchłonie płyn, dodaj resztę koperku, nakryj i postaw na płytce, by "doszła".

 

Formę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i ściśle ubij w niej kaszę. Nakryj ją i wstaw do nagrzanego piekarnika. Tuż przed podaniem wyjmij kaszę z formy (jak babkę), a w środku umieścić duszoną rybę z sosem. Podawaj na ciepło, z dodatkiem zielonej sałaty, przyprawionej olejem z cytryną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin