Kasza gryczana po litewsku.rtf

(7 KB) Pobierz
Kasza gryczana po litewsku

Kasza gryczana po litewsku

 

Składniki:

półtorej szklanki kaszy gryczanej niepalonej

3 dag suszonych grzybów

2 cebule

3 jaja

3/4 szklanki śmietany 18-proc.

łka oleju

2 łki masła

łka mąki

po kilka ziaren: ziela angielskiego i pieprzu

l

mielony pieprz

 

 

Grzyby umyj i mocz minimum przez godzinę. Ugotuj w tej samej wodzie, dodając ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz przypieczoną nad gazem cebulę w łuskach, po czym przecedź.

 

Wypłukaną kaszę zalej wywarem z grzybów z dodatkiem wody (powinno być około 2 szklanek płynu), osól i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Gdy kasza wchłonie jużyn, przykryj ją i wstaw do nagrzanego piekarnika.

 

Drugą cebulę posiekaj i przesmaż na oleju. Jaja ugotuj na twardo, obierz i pokrój w plasterki. Z łki masła i mąki zrób białą zasmaż, rozprowadź śmietaną. Sos dopraw solą i mielonym pieprzem.

 

Żaroodporne naczynie wysmaruj resztą masła i układaj w nim warstwami kaszę, jaja, posiekane grzyby i przesmażo cebulę; każ warstwę oprósz solą i pieprzem. Potrawę zalej przygotowanym sosem i zapiekaj w gorącym piekarniku przez 20 minut.

 

Podawaj w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała, z surówką, na przykład z papryki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin