02. Nigella Ekspresowo.docx

(15784 KB) Pobierz

Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ekspresowo

 

ODCINEK 1

 

ŁATWO KAŻDEGO DNIA - CHRUPIĄCE KALMARY Z MAJONEZEM CZOSNKOWYM

 

 

Kalmary:

 

Ok. 200g rozmrożonych kalmarów

1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej

2 łyżki stołowe kaszy manny

1 łyżeczka Crab boil seasoning (najlepiej firmy Old Bay ), lub użyj soli i papryki

1 szklanka oleju orzechowego

 

W małym garnku rozgrzej olej, w międzyczasie pokrój kalmary w 1,5cm pierścionki.

 

Mąkę, kaszę i przyprawy włóż do worka. Wrzuć kalmary i wstrząśnij.

 

Kiedy olej będzie gorący, wrzuć kalmary i smaż partiami, aż będą złote i chrupiące. Kilka minut na partię powinno wystarczyć.

 

Majonez czosnkowy:

¼ ząbka czosnku

4 łyżki stołowe majonezu

 

Wmieszaj czosnek z majonezem i podawaj z kalmarami.

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

ŁATWO KAŻDEGO DNIA - MUSZTARDOWE KOTLETY SCHABOWE

 

 

2 kotlety schabowe, ok. 0,5kg każdy

2 łyżeczki oleju

½ szklanki cydru (inaczej jabłecznik- napój alkoholowy, przefermentowany sok z dojrzałych jabłek, nniedoprawianycukrem)

1 łyżka stołowa musztardy francuskiej

⅓ szklanki śmietany kremówki

Można podawać z Gnocchi (rodzaj włoskich klusek)

 

Z kotletów odetnij tłuszcz, umieść pomiędzy dwoma kawałkami folii i kilka razy mocno uderz wałkiem do ciasta, żeby były cieńsze.

 

Na patelni podgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu, ok. 5min z każdej strony. Wyłóż na ciepły talerz.

 

Patelnię zostaw na ogniu i wlej cydr. Pozwól mu się gotować przez ok. minutę, dodaj musztardę i wmieszaj śmietanę.

 

Niech sos gotuję się jeszcze chwilę, zanim polejesz nim kotlety.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

ŁATWO KAŻDEGO DNIA - PIECZONE KURCZAKI ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM

 

 

4 małe kurczaki

2 łyżki stołowe oleju aromatyzowanego czosnkiem

1 słodki ziemniak (niedobrany, ok. 0,5kg)

¼ łyżeczki mielonego kminu

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

1-2 garści rukwi

Sól

Świeżo zmielony pieprz

Sok z limonki

 

Ustaw piekarnik na ok. 220°C

 

Kurczaki włóż do naczynia żaroodpornego lub na tackę do pieczenia i polej łyżką stołową oleju.

 

Nie obranego ziemniaka pokrój w kostki ok. 3,5cm i włóż do innego naczynia (lub na tackę z kurczakami). Polej łyżką stołową oleju i posyp przyprawami. Wmieszaj wszystko razem, wstrząsając naczyniem.

 

Kurczaki i ziemniaka włóż razem do nagranego piekarnika na ok. 45 min.

 

Wszystko wyłóż na talerze, z rukwią. Posyp solą i skrop sokiem z limonki.

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 1

 

ŁATWO KAŻDEGO DNIA - PUDDING KARMELOWY Z CROISSANTAMI

 

 

2 czerstwe croissanty (rogaliki)

½ szklanki cukru

2 łyżki stołowe wody

½ szklanki śmietany kremówki

2 łyżki stołowe Burbonu

½ szklanki mleka

2 ubite jajka

 

Ustaw piekarnik na ok. 180°C

 

Porozrywaj rogaliki i wrzuć do małego naczynia do zapiekania.

 

Do rondla wsyp cukier i wlej wodę, mieszaj wykonując okrężne ruchy rondlem. Gotuj ok. 3-5 min., aż karmel nabierze ciemno bursztynowego koloru.

 

Zdejmij patelnię z ognia, dodaj śmietanę, Burbon i mleko. Wmieszaj. Ciągle mieszając dodaj ubite jajka. Miksturą polej rogale i odstaw na 10 min.

 

Całość wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

EKSPRESOWY PORANEK - FRITTATA PARTY

 

 

Omlet:

 

2 jajka

½ łyżeczki masła i kropla oleju, do smażenia

Dodatki do wyboru

 

Dodatki:

 

Do omletu serowego:

¼ szklanki startego sera (ementalera lub innego)

 

Do omletu chili:

1 długa papryczka chili, pokrojona, bez pestek

¼ łyżeczki mielonego imbiru

¼ łyżeczki mielonej kolendry

 

Do „zielonego” omletu:

½ szklanki rukwi albo szpinaku, dobrze posiekane

1 posiekana cebula dymka

 

Do omletu z szynką:

½ szklanki posikanej szynki

 

Ubij jajka z wybranymi dodatkami.

 

Rozgrzej patelnie z masłem i olejem. Wlej miksturę i okrężnymi ruchami rozprowadź ją na patelni. Smaż omleta na średnim ogniu przez kilka minut.

 

Podnieś omlet i sprawdź czy pod spodem jest złoty, góra powinna być „prawie” gotowa, lekko ciągnąca.

 

Zrzuć omlet na talerz i złóż go na pół.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

EKSPRESOWY PORANEK - KOKTAJL BANANOWY

 

 

1 zamrożony banan, obrany, pokrojony na 4 części

⅔ szklanki mleka

1 łyżka stołowa miodu

4 łyżeczki czekolady w proszku

1 łyżeczka mocnej kawy lub ½ łyżeczki kawy espresso

 

Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze. Podawaj w wysokiej szklance.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

EKSPRESOWY PORANEK - NAPÓJ KOCIA ŁAPKA

 

 

3 szklanki soku grejpfrutowego

3 szklanki soku pomarańczowego

2 łyżki stołowe grenadyny (sok z granatów)

2 łyżki stołowe soku z limonki

 

Do dzbanka wlej sok grejpfrutowy, pomarańczowy i grenadynę. Dodaj sok z limonki i wymieszaj. Do momentu podania trzymaj w lodówce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODCINEK 2

 

EKSPRESOWY PORANEK - PLACKI Z SYROPEM JAGODOWYM

 

 

Placki:

4 szklanki mąki

3 łyżki stołowe proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe + 2 łyżeczki cukru

 

1 jajko

1 szklanka mleka

1 łyżka stołowa roztopionego masła

 

Wymieszaj suche składniki. Możesz przechowywać je w słoiku na później.

 

Na każdą szklankę suchej mieszanki, dodaj 1 jako, 1 szklankę mleka i 1 łyżkę stołową roztopionego masła. Lekko wymieszaj.

 

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię.

 

Na patelnię wlej 1,5 - 2 łyżki stołowe mikstury. Kiedy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzuć go na drugą stronę, aż nabierze złoto brązowego koloru. Po ok. 1 min z każdej stron powinno wystarczyć.

 

Polewa jagodowa:

 

½ szklanki syropu klonowego

1 ½ szklanki jagód

 

Do rondla wlej syrop i dodaj jagody, zagotuj.

Gotuj 2-3 min., przelej do dzbanka i podawaj z plackami.

 

ODCINEK 2

 

EKSPRESOWY PORANEK - ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

 

 

1 opakowanie (ok. 370g) gotowego cista francuskiego

1 tabliczka czekolady (ok. 100g)

1 ubite jajko

 

Ustaw piekarnika na ok. 220°C

 

Rozwiń ciasto i pokrój je w 6 kwadratów. Każdy kwadrat przekrój na 2 trójkąty.

 

Czekoladę połam na małe kawałki (ok. 1 cm) i umieść na środku każdego trójkącika. Delikatnie zawiń ciasto (od dołu do czubka trójkąta). Delikatnie sklej boki palcami i wygnij na wzór litery C.

 

Umieść rogale w formie do pieczenia i posmaruj jajkiem. Piecz 15 min, aż będą puszyste i nabiorą złotego koloru.

 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin