dla >6 osób
podkłady tortowe, 3 plackibudyń waniliowy, 1jabłka, 2orzechy włoskie, półlitrowy słoikczekolada (mleczna lub gorzka), 1,5 tabliczkimleko, 1 litrkakao, 3 łyżkicukier, 3/4 szklankicynamon, 1 łyżkamasło (tylko do polewy), 1 łyżka
czas przygotowania: do 60 min
MASA1: Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zalewamy szklanką wody, dodajemy cynamon i 2 łyżki cukru i dusimy aż zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń dodajemy do upieczonych jabłek i dokładnie mieszamy. MASA2: Zmielone (lub w inny sposób rozdrobnione orzechy) wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką mleka, wsypujemy kakao i cukier (pół szklanki) i tak gotujemy na małym ogniu (jeśli mieszanka będzie zbyt sucha, należy dolać trochę mleka). POLEWA: Rozpuszczamy 1,5 czekolady w 1/4 szklanki mleka. Dodajemy łyżkę masła i tak gotujemy na małym ogniu. PRZYGOTOWANIE: Tort przekładamy masami i polewamy czekoladową polewą. Wierzch można ozdobić wg. uznania
dr100