Ciasto architekta.doc

(517 KB) Pobierz
Ciasto architekta

Ciasto architekta

Biszkopt jasny - składniki:

·         5 jaj

·         3/4 szklanki cukru

·         3/4 szklanki mąki

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt ciemny - składniki

·         4 jaja

·         1/2 szklanki cukru

·         1/2 szklanki mąki

·         2 łyżki kakao

·         1łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego wymieszaną również z kakao). Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.

Masa budyniowa - składniki:

·         1 litr mleka

·         4 budynie waniliowe lub śmietankowe

·         1 łyżka kakao

·         2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)

·         1/2 szklanki cukru

Wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Masa serowa - składniki:

·         50 dag serków homogenizowanych

·         2 galaretki czerwone

·         puszka brzoskwiń

Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć z serkami.

Łączenie ciasta: Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami - do otworów wkładami pokrojone brzoskwinie - masa serowa - wykrojone kółka - masa jasna - przybranie polewą.

Wielkość blaszki: 24x42cm lub 36x28cm.

Smacznego!

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin