Dobra kuchnia. 955 przepisów.rtf

(1827 KB) Pobierz
praca zbiorowa

praca zbiorowa

 

dobra kuchnia

zakładka

i001 spis treści

i001 spis treści

i002 przedmowa

i003 jak żywić i dlaczego co musimy otrzymać z pożywienia

i004 pożywienie jako źródło energii             

i005 pożywienie jako źródło składników budulcowych

i006 pożywienie jako źródło składników warunkujących właściwe funkcjonowanie     

     ustroju

i007 skutki nieprawidłowego żywienia

i008 produkty - źródłem składników pokarmowych

t001 tabela 1 produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych

t002 tabela 2 dzienne normy produktów (w dekagramach) dla poszczególnych grup         

     ludzi

t003 tabela 3 dzienna racja pokarmowa (w dekagramach) dla rodziny, składającej

     się z 5 osób:

t004 tabela 4 tabela produktów zastępczych w gramach, 100 gram produktu można

     zastąpić

i009 jak odżywiać się na co dzień zasady planowania żywienia

t005 tabela 5 przykładowe tygodniowe jadłospisy na 4 pory roku

i010 prawidłowe żywienie nie musi być kosztowne

i011 modyfikacja żywienia do potrzeb chorego

t006 tabela 6 przykład dostosowania dziennego jadłospisu człowieka  zdrowego do

     potrzeb chorego z przewlekłym schorzeniem przewodu pokarmowego

i012 główne wady żywienia

i013 sposoby poprawy żywienia

i014 dobra organizacja żywienia to oszczędność czasu, sił i pieniędzy

i015 kuchnia nowoczesnej gospodyni

i016 urządzenia wodne i kanalizacyjne

i017 urządzenia grzewcze

i018 oświetlenie i wentylacja

i019 ściany, podłogi, okna

i020 rozmieszczenie urządzeń i mebli kuchennych

i021 wyposażenie w sprzęt gospodarski

i022 naczynia kuchenne

i023 narzędzia kuchenne

i024 zastawa stołowa

i025 bielizna i sprzęt porządkowy

t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego

t007 tabela 7 wykaz sprzętu gospodarskiego

i026 miejsce do przechowywania produktów

i027 spiżarnia

i028 piwnica

i029 chłodziarka (lodówka)

t008 tabela 8 temperatura i okresy przechowywania produktów w lodówce

i030 miejsce spożywania posiłków

i031 zasady organizacji żywienia rodziny

i032 jak planować i organizować zakupy

i033 jak organizować sporządzanie posiłków

i034 współudział członków rodziny w czynnościach gospodarskich

i035 higiena na co dzień

i036 drobnoustroje i warunki ich rozwoju

i037 jak postępować, by nie dopuścić do zatruć pokarmowych

i038 chemia a zdrowie

i039 tworzywa sztuczne

i040 środki szkodnikobójcze pestycydy

i041 dobrze gotować wcale nie jest trudno

i042 unikajmy strat składników odżywczych

t009 tabela 9 możliwości strat składników odżywczych pod wpływem różnych

     czynników

i043 zasady sporządzania potraw

i044 przygotowanie wstępne produktów

i045 obróbka termiczna

i046 doprawianie i wykończanie potraw

i047 porcjowanie i wydawanie potraw

i048 receptura i jej wykorzystanie co to jest receptura

i049 jeśli w domu nie ma wagi

t010 tabela 10 zamiana jednostek objętości (szklanki, łyżki) łyżeczki na

     jednostki wagowe (dkg)

i050 zupy i dodatki do zup - wiadomości ogólne

i051 wywary i rosoły

001 wywar jarzynowy

002 wywar jarzynowo-mięsny

003 wywar grzybowy

004 rosół jarski

005 rosół z wołowiny

006 rosół z kury

007 rosół rybny

i052 zupy czyste

008 barszcz czysty

009 barszcz czysty postny

010 zupa grzybowa czysta

011 zupa pomidorowa czysta

012 zupa jarzynowa julienne

i053 krupniki

013 krupnik z kaszy jęczmiennej

014 krupnik z ryżu

i054 zupy zagęszczane

015 zupa koperkowa

016 zupa szczawiowa

017 zupa pomidorowa

018 zupa cytrynowa

019 zupa kalafiorowa

020 zupa szparagowa

021 zupa ogórkowa

022 zupa neapolitańska

023 barszcz ukraiński

024 zupa z botwiny

025 chłodnik z mleka zsiadłego

026 zupa grzybowa ze śmietaną

027 zupa grzybowa zasmażana

028 zupa ziemniaczana

029 zupa ziemniaczana przecierana

030 zupa grochowa

031 kapuśniak z kapusty słodkiej

032 kapuśniak z kapusty kwaszonej

033 zupa jarzynowa

034 żur

i055 zupy - kremy

035 krem z marchwi

036 krem z selerów

037 krem z kalafiorów

038 krem z groszku zielonego

i056 zupy owocowe

039 zupa z rabarbaru

040 zupa z jabłek

041 zupa z truskawek

042 zupa wiśniowa

043 zupa ze śliwek suszonych

i057 dodatki do zup

044 ciasto lane

045 kluski grysikowe

046 makaron do rosołu

047 grzybek do zup

048 kostka z kaszy manny

049 uszka do barszczu

050 paszteciki z ciasta półfrancuskiego

051 grzanki z bółki

052 groszek ptysiowy

053 diablotki

i058 sosy

i059 sosy gorące

054 sos śmietanowy biały

055 sos koperkowy

056 sos chrzanowy

057 sos pomidorowy

058 sos ogórkowy

059 sos jarzynowy

060 sos z sera żółtego

061 sos cebulowy biały soubisse

062 sos cebulowy rumiany

063 sos pieczarkowy

064 sos z grzybów suszonych

065 sos owocowy do mięsa

066 sos polski szary

067 sos beszamelowy

i060 sosy zimne

068 sos majonezowy

069 sos majonezowy na zasmażce

070 sos tatarski

071 sos chrzanowy na zimno

072 sos remoulade

073 sos szczypiorkowy

074 sos cumberland

i061 sosy podawane na zimno lub gorąco

075 sos waniliowy

076 sos kakaowy

077 sos z wina białego

078 sos owocowy

079 sos morelowy

080 sos z jagód czarnych

081 sos z powideł

082 sos ze śliwek suszonych

083 sos malinowo-porzeczkowy

i062 potrawy z mięsa wiadomości ogólne

i063 ocena towaroznawcza

i064 przechowywanie mięsa i czynności przygotowawwcze

i065 mięsa gotowane

084 sztuka mięsa

085 kura z rosołu (w rosole)

086 kura w galarecie

087 galaretki porcjowe z drobiu

088 potrawka z cielęciny (kury, brojlera, królika)

089 sos potrawkowy

090 ozory gotowane

091 ozory w galarecie

092 mięsa na zimno w galarecie

093 flaki

094 pulpety

095 gęsia szyjka nadziewana

i066 mięsa duszone

096 pieczeń duszona cielęca(wołowa, wieprzowa z dziczyzny)

097 zrazy wołowe (z grzybami)

098 zrazy wieprzowe (cielęce) z papryką

099 zrazy w sosie śmietanowym

100 zrazy w sosie pomidorowym

101 zrazy w sosie jarzynowym

102 zrazy cielęce po węgiersku

103 zrazy w sosie pieczarkowym

104 zrazy zawijane

105 zrazy po warszawsku

106 zrazy z masą pikantną

107 zrazy z masą z wątróbki

108 zrazy z boczkiem i ogórkiem kwaszonym

109 gulasz wieprzowy (wołowy, cielęcy, z baraniny, koniny, dziczyzny, podrobów)

110 gulasz segedyński

111 cynaderki

112 kuropatwy duszone w sosie śmietanowym

i067 mięsa pieczone

113 pieczeń cielęca (wołowa, wieprzowa, barania, z dziczyzny)

114 kotlety schabowe (kiełbasa zwykła, wątróbka) na rożnie

115 kiełbasa biała pieczona w piekarniku

116 polędwica po angielsku

117 rostbef po angielsku

118 pieczeń barania po angielsku

119 pieczeń z sarny (jelenia)

120 zając po polsku

121 kurczę po polsku

122 kaczka pieczona z jabłkami

123 gęś nadziewana kaszą

124 indyk nadziewany wątróbką

125 indyk z nadzieniem na słodko

i068 mięsa smażone

     mięsa smażone saute

126 bewsztyk z polędwicy po angielsku

127 rumsztyk

128 brizol

129 stek barani (wieprzowy, cielęcy)

130 medalion cielęcy na grzance

131 filety wołowe (końskie) na grzankach

132 kotlety schabowe saute z kostką

133 filety z sarniny

134 kotlety baranie z combru

135 wątróbka saute

136 nerki cielęce saute

137 móżdżek po polsku 1

138 móżdżek po polsku 2

    mięsa smażone panierowane

139 sznycle cielęce po wiedeńsku

140 kotlety cielęce

141 kotlety cielęce z górki

142 kotlety schabowe panierowane

143 wątroba panierowana

144 kotlety de volaille

145 brojler po wiedeńsku

146 nóżki cielęce smażone w cieście

147 mostek cielęcy smażony w cieście

i069 potrawy z mielonej masy mięsnej

148 pulpety dietetyczne

149 zrazy mielone duszone150 pieczeń rzymska (klops)

150 pieczeń rzymska (klops)

151 pieczeń rzymska nadziewana jajami

152 befsztyk mielony

153 kotlety mielone154 kotlety mielone cielęce

i070 potrawy półmięsne

154 kotlety mielone cielęce

155 cielęcina (kura, brojler) z marchewką i selerami

156 cielęcina (kura, brojler) z ziemniakami i groszkiem zielonym

157 cielęcina (kura, brojler, baranina chuda) ze szpinakiem

158 cielęcina (wołowina, wieprzowina) z fasolką szparagową

159 wieprzowina z porami

160 wieprzowina z mrożonką giuwecz

161 cielęcina (wołowina, wiprzowina, kura, brojler)

162 wieprzowina (baranina) zapiekana z kapustą kwaszoną

163 bigos

164 kalarepa z pulpetami

165 golonka z fasolą (grochem)

166 serca wieprzowe (cielęce, wołowe) z ziemniakami i szpinakiem

167 parówki (kiełbasa parówkowa, serdelowa) z fasolą

168 kotlety z cielęciny (wołowiny, wieprzowiny) i kapusty

169 gołąbki

170 papryka nadziewana mięsem i ryżem

171 kabaczki (pomidory) nadziewane mięsem

172 zapiekanka z mięsa mielonego kabaczków i ziemniaków

173 szynka zapiekana z makaronem

174 mięso z makaronem a la pierożki

175 risotto

i071 potrawy z ryb

i072 ryby dostępne na rynku

i073 ocena jakości ryb

i074 zabijanie ryb.

i075 patroszenie ryb

i076 dzielenie tuszek rybnych

i077 doprawianie ryb

i078 ryby gotowane

176 galareta do zalewania ryb

177 ryba po kapitańsku

178 galaretki porcjowe z ryby (tymbaliki)

179 ryba w sosie zielonym

180 ryba gotowana z masłem i jajami

181 ryba gotowana w sosie z warzywami

i079 ryby duszone

182 leszcz po białostocku

183 filety z dorsza po mazursku

184 filety z dorsza zapiekane w śmietanie

185 szczupak po staropolsku

186 bigosik z lina

187 karp po parysku

188 potrawka z leszcza

i080 ryby smażone

189 leszcz smażony po rybacku

190 płastuga w cieście pikantnym

191 karmazyn panierowany smażony

192 halibut na sposób francuski

193 śledź świeży w zalewie

i081 ryby pieczone

194 ruloniki pieczone ze śledzi

195 karmazyn pieczony w pergaminie

196 okoń po kaszubsku

197 szaszłyk ze śledzi

198 karp w sosie chrzanowym

199 halibut po myśliwsku

i082 zapiekanki rybne

200 ryba zapiekana z makaronem

201 ryba zapiekana z warzywami

202 śledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami

i083 potrawy z mielonej masy rybnej

203 budyń z ryb

204 knedle ziemniaczane z farszem rybnym

205 sznycle rybne206 rolada z wkładką z jaj

206 rolada z wkładką z jaj

207 pulpety rybne

208 kulki rybne na grzankach

i084 potrawy z jaj

i085 jaja i przetwory z jaj występujące na rynku

i086 przechowywanie jaj

i087 zastosowanie jaj w żywieniu

i088 przygotowanie jaj do użycia

i089 jaja gotowane jaja na twardo jaja gotowane bez skorupek i w skorupkach

209 jaja na miękko

210 jaja na twardo

211 jaja w "koszulkach"

212 jaja gotowane na parze

i090 jjaja smażone

i091 jaja sadzone

213 jaja sadzonei092 jajecznice

i092 jajecznice

214 jajecznica zwykła

215 jajecznica z pomidorami

216 jajecznica z kalafiorem gotowanym

217 jajecznica z groszkiem zielonym

218 jajecznica z pieczarkami

i093 omlety

219 grzybek biszkoptowy

220 omlet biszkoptowy

221 omlet wiosenny

222 omlet naturalny z marchewką

223 jaja faszerowane w skorupkach

224 jaja faszerowane rybą

225 kotleciki z jaj

i094 potrawy z mleka i serów

i095 koncentraty mleczne

i096 przetwory mleczne

i097 zupy

226 kasza manna na mleku

227 kasza krakowska z mlekiem

228 płatki (kasza) kukurydzane na mleku

229 kasza gryczana z mlekiem

230 zupa ryżowa przecierana na mleku

231 kluski lane na mleku

232 zacierki z mąki razowej na mleku

233 kluski z płatków owsianych na mleku

234 zupa ziemniaczano-mleczna z zacierkami

235 zupa z mleka zwarzonego

236 zupa z dyni na mleku z zacierkami

237 zupa jarzynowo-ryżowa na mleku

238 zupa z kalarepki(marchwi) na mleku

239 zupa z marchwi z mąką i proszkiem mlecznym

240 zupa kalafiorowo-ziemniaczana na mleku

241 zupa szparagowa na mleku

242 zupa pomidorowa na mleku

243 zupa grzybowa na mleku

244 zupa grochowa błyskawiczna na mleku

245 chłodnik z mleka zsiadłego z botwinką

246 chłodnik witaminowy z mleka zsiadłego z owocami

247 barszcz z serwatki i maślanki

248 chłodnik szczawiowy na serwatce

249 zupa ziemniaczana na serwatce

250 zupa cocktail szybkościowa

251 zupa śmietanowo-mleczna z kminkiem

252 zupa nic z piankami

253 zupa makowa na mleku

254 zupa mleczna z grzankami

i098 napoje i desery mleczne

255 napój mleczno-owocowy

256 napój mleczny poziomkowo-miodowy

257 napój mleczno-malinowy

258 napój śmietanowo-poziomkowy

259 napój mleczny z sokiem

260 napój mleczny z porzeczek czarnych

261 napój mleczno-jabłkowy z żółtkiem

262 napój waniliowy z żółtkiem263 cocktail mleczno-czekoladowy

263 cocktail mleczno-czekoladowy

264 cocktail mleczno-kawowy

265 cocktail z lodów kakaowych i mleka

266 cocktail z lodów śmietankowych i soku owocowego

267 napój z mleka zsiadłego - wiosenny

268 napój mleczno-serwatkowy

269 napój mleczno-pomidorowy

270 napój mleczno-marchwiowy

271 napój z mleka zsiadłego z nektarem śliwkowym

272 napój z mleka zsiadłego z nektarem truskawkowym

273 napój jogurtowo-mleczny

274 napój jogurtowo-malinowy

275 napój kefirowo-porzeczkowy

276 napó...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin