Kuchnia-GRILL.pdf

(288 KB) Pobierz
Microsoft Word - gril-przepisy.doc
Bak a any z bazyli i mozzarell
2 du e bak a any
20 dag mozzarelli
2 pomidory
16 du ych li ci bazylii
2 y ki oliwy
sól, czarny pieprz
do przybrania:
listki bazylii
orzeszki piniowe
na sos:
4 y ki oliwy
1 y eczk balsamicznego octu winnego
1 y k soku z cytryny
1 y k przecieru pomidorowego
Sposób wykonania :
Bak a any pokrój wzd u na jak najcie sze plastry.
Wrzu je do garnka z osolon , wrz c wod i gotuj 2 minuty, po czym wyjmij i osusz
starannie.
Gomó k mozzarelli pokrój na 8 plasterków, podobnie pomidory.
Dwa plastry bak a ana po ó na krzy , w rodku umie plasterek pomidora.
Posyp sol i pieprzem, przykryj li ciem bazylii i kawa eczkiem mozzarelli.
Ser te posól, popieprz i przykryj zio owym li ciem.
Zawi brzegi bak a ana w zgrabn paczuszk , "sklej" oliw i pozostaw na 20 minut w
ch odnym miejscu.
Wymieszaj wszystkie sk adniki sosu.
Na rozgrzanym grillu piecz ka d z "walizek" oko o 5 minut z ka dej strony, a stan
si z oto ó te.
Oblej sosem i udekoruj listkami bazylii i orzeszkami pinii.
Bia a kie basa po gospodarsku
12 pomidorów
5 dag owczego sera
kilka ga zek tymianku
2 y eczki oliwy
2 ma e cukinie
4 kr ki bia ej kie basy (oko o 20 dag
ka dy)
Sposób wykonania :
1
10115979.027.png 10115979.028.png 10115979.029.png 10115979.030.png 10115979.001.png 10115979.002.png
 
Ka dy kawa ek naci wzd u .
Lekko je rozchyli , nafaszerowa owczym serem i listkami tymianku, pola oliw .
Cukinie umy , pokroi na kawa ki o d ugo ci oko o 5 cm
Warzywa zawin w foli , u o y na grilu razem z kr gami kie basy.
Po rodku ka dej kie basy umie ci jeden ca y pomidor.
Warzywa grilowa przez 12 minut, kie bas upiec na rumiano (po 5 minut z ka dej
strony).
Faszerowana papryka
8 str ków papryki
15 dag ry u
20 dag mi sa
51 dag pieczarek
2 cebule
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Papryk umy , odci pi tki, oczy ci z gniazd nasiennych nie uszkadzaj c str ków.
Ugotowa ry na sypko, mi so zemle , pieczarki i cebul umy , pokroi w grub kostk ,
przesma y na rozgrzanym oleju.
Nast pnie doda mi so, ry , doprawi sol i pieprzem i dusi oko o pó godziny.
Ciep ym farszem nadzia str ki papryki, posmarowa z zewn trz olejem, owin
dok adnie foli aluminiow i piec na ruszcie oko o 30 minut.
Karp z rusztu z cebul
60 dag oczyszczonego karpia
1 cebula
1 y ka posiekanej natki pietruszki
olej
zielona papryka
pomidor
cytryna
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Oczyszczonego karpia wypatroszy , umy , osuszy ciereczk , usun kr gos up,
2
Naci na krzy 8 pomidorów.
10115979.003.png 10115979.004.png 10115979.005.png 10115979.006.png 10115979.007.png 10115979.008.png
 
U o y na grilu przygotowane porcje, skropi je olejem i opieka z ka dej strony po
oko o 4 minuty.
Gotowe wy o y na pó misek, ozdobi zielon papryk , pomidorami i wiartkami
cytryny.
Mo na podawa z chlebem.
Porcje posoli i popieprzy .
Pokroi cebul i zmiesza z posiekan natk pietruszki i odrobin oleju.
Posmarowa t mieszanin porcje karpia, wype ni ni tak e naci cia.
Koszyczki z kie basy z jajecznic
4 plastry grubej kie basy
40 g smalcu
2 ma e cebule
4 jajka
40 g tartego ó tego sera
mielona czerwona papryka
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Nie obran ze skórki kie bas pokroi na grube plastry.
U o y plastry kie basy na grilu i opieka z jednej strony oko o 4 minuty, a utworz si
koszyczki.
Na stopionym smalcu podsma y drobno posiekan cebul , doda jajka, posoli i
miesza a zg stniej .
Przygotowane koszyczki nape ni jajecznic , popieprzy , posypa tartym serem,
Mo na podawa z chlebem i ogórkiem kiszonym lub z ziemniakami.
Koszyczki z kie basy z serem
4 plastry grubej kie basy
2 jajka
20 dag edamskiego sera
ogórek kiszony
mielona czerwona papryka
sól
Sposób wykonania :
Kie bas nie obieraj c ze skórki pokroi na plastry.
3
pokroi na porcje i ka dy kawa ek g boko naci .
papryk i opieka jeszcze minut .
10115979.009.png 10115979.010.png 10115979.011.png 10115979.012.png 10115979.013.png
 
Gotowe posypa papryk i ozdobi ogórkiem kiszonym.
Kotlety baranie z czosnkiem
60 dag baraniny z ud ca
4 z bki czosnku
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Mi so umy , osuszy ciereczk , oczy ci z powi zi i oju, pokroi na plastry, lekko
pobi t uczkiem; posoli , popieprzy , obficie natrze roztartym czosnkiem, pola olejem
i zostawi w ch odnym miejscu aby skrusza o.
Nast pnie u o y na grilu i opieka z ka dej strony po oko o 7 minut.
Gotowe kotlety wy o y na pó misek.
Mo na podawa z gotowan fasolk szparagow i pieczonymi ziemniakami lub z
duszon fasolk szparagow i ziemniakami.
Kotlety ciel ce garnirowane jarzynami
50 dag ciel ciny z ud ca
olej
sok z cytryny
40 g mas a
ró ne jarzyny surowe lub gotowane
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Skrusza e mi so umy w ca o ci, osuszy ciereczk , pokroi na grube plastry i lekko
pobi t uczkiem.
Nast pnie posoli , popieprzy , skropi olejem i zostawi w ch odnym miejscu.
Tak przygotowane kotlety u o y na grilu i piec z ka dej strony po oko o 5 minut.
Gotowe prze o y na pó misek, skropi sokiem z cytryny, na ka dym po o y kawa ek
mas a i ob o y jarzynami.
Mo na podawa z ry em.
4
Jajka roztrzepa widelcem doda tarty ser, sól i wymiesza .
Plastry kie basy u o y na grilu, na rodek plastra po o y y k jajka z serem i opieka
z jednej strony oko o 4 minuty.
W czasie opiekania kie basy utworz si koszyczki.
10115979.014.png 10115979.015.png 10115979.016.png 10115979.017.png 10115979.018.png
 
bia e wino
mielone ziele angielskie
60 g mas a
cytryna
sól, pieprz
Kotlety ciel ce z winem
60 dag ciel ciny z ud ca
Sposób wykonania :
Skrusza e mi so umy w ca o ci, osuszy ciereczk i obra z powi zi.
Pokroi na grube plastry, lekko pobi t uczkiem, posoli , pola winem, popieprzy i
posypa zielem angielskim, zostawi w ch odnym miejscu.
Nast pnie u o y na grilu, na ka dym kotlecie po o y kawa ek mas a i opieka z jednej
strony oko o 5 minut; potem je odwróci , posmarowa mas em i znowu opieka oko o 5
minut.
Gotowe prze o y na pó misek, pola sosem pieczeniowym i ob o y plasterkami
cytryny.
Mo na podawa z ry em.
Kotlety z sarniny w sosie czosnkowym
60 dag m odej sarniny
2 z bki czosnku
olej
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Skrusza sarnin umy , osuszy ciereczk , pokroi na grube plastry, pobi t uczkiem;
posoli , popieprzy natrze czosnkiem, skropi olejem i zostawi w ch odnym miejscu.
U o y na grilu skrusza e kotlety i opieka z
ka dej strony po oko o 7 minut.
Gotowe kotlety prze o y na pó misek i pola sosem czosnkowym.
Kotlety mo na podawa z pieczonymi ziemniakami.
Kotlety wieprzowe panierowane
60 dag wieprzowiny z ud ca
drobna tarta bu ka
40 g smalcu
dwie rednie cebule
5
10115979.019.png 10115979.020.png 10115979.021.png 10115979.022.png 10115979.023.png 10115979.024.png 10115979.025.png 10115979.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin