Guizo, kotleciki z cukini.doc

(24 KB) Pobierz
Guizo

Guizo

 

0,5 kg wołowiny ( antrykot )

105 g kiełbasy cienkiej ( może być biała )

4 łyżki oleju

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

1 szklanka pasty pomidorowej

1 szklanka soku pomidorowego

200 g makaronu ( niegotowany )

1 l bulionu ( może być wołowy )

2 szklanki fasoli ( ugotowanej )

1 liść laurowy

szczypta tymianku

sól, pieprz biały

 

Mięso pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i go obsmażyć. Pokroić kiełbasę w kawałki i na patelnię. Posiekać cebulę i na patelnię. Smażyć aż cebula się zezłoci. Dodać bulion, drobno posiekany czosnek, pastę pomidorową, wymieszać i dusić 10 – 15 minut. Dodać tymianek, liście laurowe, sok pomidorowy, posolić popieprzyć i chwilę dusić. Jeżeli jest mało płynu dodać jeszcze bulionu. Dodać makaron, fasolę i gotować aż makaron będzie miękki.

 

Kotleciki z cukini

 

Składniki:

3 cukinie

1 cebula

5 ząbków czosnku

3 łyżki oliwy

3 jaja

3 łyżki mąki

200 g białego sera

1 pęczek koperku

1 pęczek mięty

1 łyżeczka papryki

sól, pieprz

 

Cukinie zetrzeć na tarce, posolić, pozostawić, aby puściły sok.

Czosnek i cebulę posiekać, smażyć na oleju. Odcisnąć cukinie, dorzucić na patelnię, smażyć wszystko razem, aż cukinie lekko zmienią kolor.

Zarobić ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

Przesmażoną cukinie trochę przestudzić, dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać posiekany koperek i miętę oraz grubo zmieloną ostrą paprykę.

Ser posiekać, dodać do masy, wymieszać.

Kłaść łyżką kotleciki na rozgrzany olej, smażyć jak placki ziemniaczane.

Po usmażeniu skropić sokiem z cytryny i posypać papryką.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin