Gulasz ciel⌐cy z jogurtem, piwna marynata do karkówki.doc

(24 KB) Pobierz
Gulasz cielęcy z jogurtem

Gulasz cielęcy z jogurtem  

 

400 g cielęciny bez kości

1 średni por

1 cebula

100 ml jogurtu naturalnego bez cukru

1 jajko

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

1 łyżeczka soku z cytryny

1 lub 2 łyżeczki mąki

sól, pieprz

mały liść laurowy

kawałek kostki wołowej instant

natka pietruszki 

 

Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do rondelka razem z listkiem laurowym i zalać wodą. Woda powinna lekko zakrywać kawałki mięsa. Cielęcinę dusić pod przykryciem na małym ogniu aż zacznie się robić miękka.

Białą i jasnozieloną część pora pokroić w cząstki, cebulę w piórka. Warzywa smażyć razem na oleju wymieszanym z masłem przez około 15 minut. Następnie przełożyć je do mięsa i dusić wszystko kolejne 15-20 minut.

Jogurt wymieszać z mąką, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzu, zahartować przez dodanie kilku łyżek gorącego wywaru, a następnie wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku, jeśli trzeba. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia sosu, ale nie gotować, w przeciwnym razie jogurt może się nieco zwarzyć!

Gulasz podawać z makaronem. Gotowe danie posypać na talerzach natką pietruszki.

 

Piwna marynata do karkówki  

 

1 kg karkówki bez kości

olej do smarowania

Marynata:

2 szklanki piwa

2 listki laurowe

1 łyżeczka kminku

po 5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

 

Karkówkę umyć, pociąć na plastry centymetrowej grubości i dokładnie rozbić je tłuczkiem do mięsa. Każdy płat oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia i zalać marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso, aby dokładnie przeszło marynatą.

Przed grillowaniem każdy plaster smarować olejem i piec bezpośrednio na gorącym ruszcie do mocnego zrumienienia.

Rady:

Kupując, najlepiej wybierać karkówkę o niezbyt dużym przekroju, poprzecinaną tłustymi żyłkami. Taki schab karkowy będzie smaczniejszy, tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, a mięso powinno być po przyrządzeniu miękkie. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin