Gulasz piwny, pieczeΣ wieprzowa.doc

(24 KB) Pobierz
Gulasz piwny

Gulasz piwny   

 

- 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka)

- 1 łyżka czerwonej papryki

- 2 duże cebule

- 50 ml oleju słonecznikowego

- 1 łyżeczka kminku

- 1 butelka piwa

- 1 kromka razowego chleba

- sól

- czarny pieprz

 

Mięso umyj i osusz, pokrój w kostkę i oprósz sproszkowaną papryką, Obie cebule obierz, pokrój w grubą kostkę, zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso stale mieszając, smaż około 10 minut. Posyp kminkiem, wlej połowę piwa. Rondel przykryj i gotuj 45 minut na małym ogniu.

Pokrusz drobno chleb razowy, dodaj do mięsa razem z resztą piwa. Gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z knedlami bułczanymi.

 

 

Pieczeń wieprzowa   

- 2 kg szynki z tłuszczem

- 2 duże jabłka

- 4 ząbki czosnku

- 2 małe cebule

- 2 łyżki dżemu z czerwonej porzeczki

- 4-5 łyżek soku jabłkowego

- 10 jagód jałowca

- po 1/2 łyżeczki kminku i chili

- 1 średni listek laurowy

- mielony cynamon

- sól

- pieprz

 

Ponacinaj w kratkę tłustą skórkę na mięsie. Posiekany czosnek utrzyj z łyżeczką soli, kminkiem i zmiażdżonymi jagodami jałowca. Szynkę natrzyj tą mieszaniną, zasznuruj bawełnianą nicią, zawiń w folię i włóż na noc do lodówki. Następnie wyjmij, posmaruj podgrzanym dżemem porzeczkowym, posyp grubo mielonym pieprzem, pokruszonym listkiem laurowym, odrobiną cynamonu i chili. Ułóż w brytfannie, podlej sokiem jabłkowym. Obok połóż obrane i pokrojone na połówki cebule. Piecz 1,5 godziny w temp. 180°C. Po 30 minutach pieczenia odwróć mięso, obłóż je obranymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki. Polej sosem z dna naczynia. Gdy mięso lekko się przyrumieni, przykryj je folią aluminiową i dopiecz 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin