Karkówka z ziołami, karkówka Gregora.doc

(27 KB) Pobierz
Karkówka z ziołami

Karkówka z ziołami

 

4 plastry karkówki,

½ szkl. oliwy,

2 ząbki czosnku,

½ łyżeczki soli,

½ łyżki majeranku,

½ łyżki tymianku,

½ łyżki rozmarynu,

½ łyżeczki ostrej pasty z pepperoni

sól, pieprz.

 

  Mięso opłukać, osuszyć i lekko zbić tłuczkiem bądź ręką parę klapsów nie zaszkodzi, oprószyć solą i pieprzem.

   Czosnek obrać, wycisnąć do miseczki, utrzeć z solą i roztartymi w palcach ziołami. W płaskim naczyniu wymieszać oliwę z czosnkiem i pastą z pepperoni. Oczywiście ilość tej pasty zależy od naszych upodobań. Ale radzę nie przesadzać, bo szkoda by było nie poczuć smaku mięsa. Zawsze zamiast pasty można dodać kilka kropli sosu tabasco. W powstałym sosie obtoczyć mięso i zostawić w naczyniu pod przykryciem minimum 30 minut w lodówce. Można też i całą noc. A potem tylko korzystać ze sprzyjających okoliczności przyrody, piec i jeść.

 

Karkówka Gregora

 

60 dag szynki wieprzowej lub karkówki,

40 dag makaronu świderki,

500 ml śmietany,

2 cebule,

tymianek, bazylia,

czosnek granulowany,

sól, pieprz, papryka,

olej, a jeszcze lepiej oliwa.

 

   Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć czosnkiem, solą, tymiankiem i bazylią. Wymieszać, przykryć i odstawić na minimum 30 minut.

   Cebule posiekać w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso ze wszystkich stron na śliczny rumiany kolorek, wrzucić cebulę, chwilkę podsmażyć. Podlać odrobiną wody i dusić około 10-15minut.

   W tym czasie ugotować makaron al dente, w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Odcedzić, dodać do mięsa. Całość zalać śmietaną, solidnie doprawić przyprawami i dobrze podgrzać.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin