Przepisy Przepisy Agnieszki Maciąg - "Smak życia" Przepisy Agnieszki Perepeczko - "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne" Przepisy Bożeny Dykiel Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubię gotować" Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod słońcem" Przepisy Piotra Adamczewskiego Przepisy Roberta Makłowicza - "CK Kuchnia" Przepisy Roberta Makłowicza - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier" Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" » Specjały siostry Anastazji Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mną" » ODSŁUCHAJ Ocena przepisu 4.49/5 (377 głosów) Przekładaniec brzoskwiniowy Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" Trudność: trudniejsze Składniki Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka cukru kryształu • 1 szklanka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 6 dag żelatyny • 4 łyżki cukru kryształu • 1 litr naturalnego jogurtu • 1 puszka brzoskwiń • herbatniki Etapy przygotowania Biszkopt 1. Białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. w temp. 170 stopni C. Masa 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilosci przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolita masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową. 2. Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej (można je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na ,asę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową. 2007-11-20 Miłość czy tylko namiętność? Ciasto anielskie Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" Trudność: trudniejsze Składniki Biszkopt jasny: • 6 jaj • 1 szklanka cukru kryształu • 1 szklanka mąki • 1 płaska łyżezka proszku do pieczenia Masa orzechowa: • 1 kostka masła • 1/2 l mleka • 2 budynie waniliowe bez cukru • 2-3 łyżki cukru kryształu • 5-6 łyżek mielonych orzechów • 2-3 łyżki spirytusu Masa kokosowa: • 2 kostki masła • 2 jaja • 1/2 szklanki słodkiego mleka • 1 1/2 szklanki cukru kryształu • 20 dag wiórek kokosowych • 1 szklanka mleka Poncz: • 1 szklanka zimnej wody • sok z 3 cytryn • 2 łyżki cukru kryształu Etapy przygotowania Biszkopty jasne: 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na forme do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min. Masa orzechowa: 1. Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podzielić na 4 części. Masa kokosowa: 1. Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki goracego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę jejeczną i kokos. Podzielić na dwie części. Poncz: 1. Wszystkie składniki połączyć i nasączyć 3 biszkopty. Przełożenie ciasta: 1. Nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna cz. masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką wartswą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem. 2007-11-09 ODSŁUCHAJ Ocena przepisu 4.38/5 (98 głosów) Placek Magda Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" Trudność: łatwy Składniki Biszkopt ciemny: • 6 jaj • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mąki pszennej • 2-3 łyżeczki kakao • 1 szklanka cukru kryształu Sernik: • 60 dag zmielonego sera białego • 30 dag cukru pudru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 6 jaj • 15 dag margaryny • 1 łyżka proszku do pieczenia Placek kokosowy: • 7 białek • 15 dag cukru kryształu • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 20 dag wiórków kokosowych • 1 łyżka bułki tartej Masa orzechowa: • 1 szklanka słodkiego mleka • 1/2 szklanki cukru pudru • 20 dag orzechów mielonych • 1 1/2 kostki masła Etapy przygotowania Biszkopt ciemny: 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min. Sernik: 1. Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec. Kokosowy: 1. Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczeia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku. Masa orzechowa: 1. Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukerm pudrem, doadć przestudzone orzechy. Przełożenie placka: 1. Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao. 2007-11-07 Przepisy Przepisy Agnieszki Maciąg - "Smak życia" Przepisy Agnieszki Perepeczko - "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne" Przepisy Bożeny Dykiel Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubię gotować" Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod słońcem" Przepisy Piotra Adamczewskiego Przepisy Roberta Makłowicza - "CK Kuchnia" Przepisy Roberta Makłowicza - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier" Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" » Specjały siostry Anastazji Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mną" » ODSŁUCHAJ Ocena przepisu 4.1/5 (73 głosy) Pomarańczowiec Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" Trudność: łatwy Składniki Ciasto: • 3 duże pomarańcze • 15 jaj • 1,5 szklanki cukru kryształu • 3 łyżki kakao • 15 łyżek bułki tartej • 6 łyżek mąki pszennej • 3 łyżki proszku do pieczenia • 1,5 szklanki orzechów mielonych Masa kawowo-orzechowa • 3 jaja • 5 łyżek cukru kryształu • 2 kostki masła • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 4-5 łyżek mielonych orzechów Etapy przygotowania Ciasto: 1. Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa. 2. Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmienole orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie). 3. Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. wierzch polać polewą. Masa kawowo-orzechowa: 1. Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu. 2007-10-25 Ciasto "Gargamel" Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" Trudność: łatwe Składniki Ciasto piernikowe: • 6 jaj • 1 szklanka cukru pudru • 25 dag płynnego miodu • 1 przyprawa do piernika • 1 łyżeczka sody • 1 kostka margaryny • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 szklanka mąki zytniej • 25 dag bakalii Wkładka: • 4 jabłka • 3/4 szklanki cukru kryształu • 25 dag mąki pszennej • 1 łyżeczka sody • 4 jaja • 25 dag bakalii Masa: • 25 dag masła • 1 szklanka cukru pudru • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 1 cukier waniliowy Etapy przygotowania Ciasto piernikowe: 1. Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubita na sztywno pianę z białek. 2. Ciasto podzielić i upiec 2 placki. Wkładka: 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkię wymieszaną z sodą, na końcu piane z bialek. Upiec. Masa: 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cuktem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie częsci. Przełożenie ciasta: 1. Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą. 2007-10-24 Sernik Anastazji Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" Trudność: łatwe Składniki Ciasto: • 4 jajka • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 4 szklanki mąki pszennej • 10 dag. smalcu • 10 dag margaryny • kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto) • szczypta soli Masa serowa: • 1 kg zmielonego białego sera • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń • 1/2 szklanki mleka • 3 jajka • ok. 1 szklanki cukru kryształu • 1/2 kostki masła • 1 cukier waniliowy Etapy przygotowania Ciasto: 1. Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor. Masa serowa: 1. Do sera dodać masło, jajka cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać ...
stasiek1