przepisy aaaa.txt

(53 KB) Pobierz
Przepisy
	Przepisy Agnieszki Maciąg - "Smak życia"
	Przepisy Agnieszki Perepeczko - "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne"
	Przepisy Bożeny Dykiel
	Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubię gotować"
	Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod słońcem"
	Przepisy Piotra Adamczewskiego
	Przepisy Roberta Makłowicza - "CK Kuchnia"
	Przepisy Roberta Makłowicza - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier"
	Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" »
	Specjały siostry Anastazji
	Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mną" »
		
ODSŁUCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.49/5 (377 głosów)
	
	

Przekładaniec brzoskwiniowy 
Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" 

Trudność: trudniejsze


Składniki


Biszkopt
		
•		6 jajek
		
•		1 szklanka cukru kryształu
		
•		1 szklanka mąki pszennej
		
•		1 łyżeczka proszku do pieczenia
		

Masa
		
•		6 dag żelatyny
		
•		4 łyżki cukru kryształu
		
•		1 litr naturalnego jogurtu
		
•		1 puszka brzoskwiń
		
•		herbatniki
		

Etapy przygotowania

Biszkopt
				
1.		Białka ubić, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 30-40 min. w temp. 170 stopni C.
				
Masa
				
1.		Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilosci przegotowanej wody. Brzoskwinie zmiksować wraz z sokiem na jednolita masę, dodać połowę rozpuszczonej żelatyny, wymieszać i tężejącą masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Jogurt połączyć z cukrem, roztrzepać, dodać drugą połowę rozpuszczonej żelatyny i wylać na masę brzoskwiniową.
				
2.		Herbatniki ułożyć na tężejącej masie jogurtowej (można je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na ,asę jogurtową można wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdobić polewą czekoladową.
				
		


2007-11-20

Miłość czy tylko namiętność?






Ciasto anielskie 
Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" 

Trudność: trudniejsze


Składniki


Biszkopt jasny:
		
•		6 jaj
		
•		1 szklanka cukru kryształu
		
•		1 szklanka mąki
		
•		1 płaska łyżezka proszku do pieczenia
		

Masa orzechowa:
		
•		1 kostka masła
		
•		1/2 l mleka
		
•		2 budynie waniliowe bez cukru
		
•		2-3 łyżki cukru kryształu
		
•		5-6 łyżek mielonych orzechów
		
•		2-3 łyżki spirytusu
		

Masa kokosowa:
		
•		2 kostki masła
		
•		2 jaja
		
•		1/2 szklanki słodkiego mleka
		
•		1 1/2 szklanki cukru kryształu
		
•		20 dag wiórek kokosowych
		
•		1 szklanka mleka
		

Poncz:
		
•		1 szklanka zimnej wody
		
•		sok z 3 cytryn
		
•		2 łyżki cukru kryształu
		

Etapy przygotowania

Biszkopty jasne:
				
1.		Białka ubić na sztywno, dodać cukier i zółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na forme do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min.
				
Masa orzechowa:
				
1.		Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń, orzechy i spirytus. Masę podzielić na 4 części.
				
Masa kokosowa:
				
1.		Zagotować 1 szklankę mleka i zaparzyć kokos. Całe jaja ubić z cukrem na parze. wlewać cienkim strumieniem 1/2 szklanki goracego mleka, ciągle ubijając, doprowadzić do wrzenia (nie gotować!). Przestudzić, ciągle ubijając. Masło utrzeć na pulchną masę jejeczną i kokos. Podzielić na dwie części.
				
Poncz:
				
1.		Wszystkie składniki połączyć i nasączyć 3 biszkopty.
				
Przełożenie ciasta:
				
1.		Nasączony biszkopt - cienka warstwa masy orzechowej - jedna cz. masy kokosowej - biszkopt posmarowany z obu stron cienką warstwą masy orzechowej - druga część masy kokosowej - biszkopt posmarowany od spodu cienką wartswą masy orzechowej - polewa udekorowana kokosem.
				
		


2007-11-09




	
ODSŁUCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.38/5 (98 głosów)
	
	

Placek Magda 
Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" 

Trudność: łatwy


Składniki


Biszkopt ciemny:
		
•		6 jaj
		
•		1 łyżeczka proszku do pieczenia
		
•		3/4 szklanki mąki pszennej
		
•		2-3 łyżeczki kakao
		
•		1 szklanka cukru kryształu
		

Sernik:
		
•		60 dag zmielonego sera białego
		
•		30 dag cukru pudru
		
•		1 łyżka mąki ziemniaczanej
		
•		6 jaj
		
•		15 dag margaryny
		
•		1 łyżka proszku do pieczenia
		

Placek kokosowy:
		
•		7 białek
		
•		15 dag cukru kryształu
		
•		1 łyżeczka proszku do pieczenia
		
•		20 dag wiórków kokosowych
		
•		1 łyżka bułki tartej
		

Masa orzechowa:
		
•		1 szklanka słodkiego mleka
		
•		1/2 szklanki cukru pudru
		
•		20 dag orzechów mielonych
		
•		1 1/2 kostki masła
		

Etapy przygotowania

Biszkopt ciemny:
				
1.		Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C ok. 30-40 min.
				
Sernik:
				
1.		Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić białka na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.
				
Kokosowy:
				
1.		Białka ubić z dodatkiem cukru. dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczeia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.
				
Masa orzechowa:
				
1.		Mleko zagotować, dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Masło utrzeć z cukerm pudrem, doadć przestudzone orzechy.
				
Przełożenie placka:
				
1.		Biszkopt ciemny - część masy orzechowej - sernik - część masy orzechowej - kokosowy - wierzch cienko posmarować masą orzechową i oprószyć (przez sitko) kakao.
				
		


2007-11-07





Przepisy
	Przepisy Agnieszki Maciąg - "Smak życia"
	Przepisy Agnieszki Perepeczko - "Śniadanie w łóżku i inne rozkosze... kulinarne"
	Przepisy Bożeny Dykiel
	Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubię gotować"
	Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod słońcem"
	Przepisy Piotra Adamczewskiego
	Przepisy Roberta Makłowicza - "CK Kuchnia"
	Przepisy Roberta Makłowicza - "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Smak Węgier"
	Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" »
	Specjały siostry Anastazji
	Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mną" »
		
ODSŁUCHAJ

	Ocena przepisu	
	
	

4.1/5 (73 głosy)
	
	

Pomarańczowiec 
Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" 

Trudność: łatwy


Składniki


Ciasto:
		
•		3 duże pomarańcze
		
•		15 jaj
		
•		1,5 szklanki cukru kryształu
		
•		3 łyżki kakao
		
•		15 łyżek bułki tartej
		
•		6 łyżek mąki pszennej
		
•		3 łyżki proszku do pieczenia
		
•		1,5 szklanki orzechów mielonych
		

Masa kawowo-orzechowa
		
•		3 jaja
		
•		5 łyżek cukru kryształu
		
•		2 kostki masła
		
•		3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
		
•		4-5 łyżek mielonych orzechów
		

Etapy przygotowania

Ciasto:
				
1.		Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 min., następnego dnia zemleć pomarańcze w maszynce do mięsa.
				
2.		Białka z cukrem ubijać, dodając żółtka i pozostałe składniki. Na końcu wsypać zmienole orzechy i pomarańcze. Lekko wymieszać. Upiec trzy jednakowe placki (każdy z nich można przygotować oddzielnie).
				
3.		Ciasto przełożyć masą kawowo-orzechową lub dowolną. wierzch polać polewą.
				
Masa kawowo-orzechowa:
				
1.		Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając przestudzoną masę jajeczną, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody, orzechy. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.
				
		


2007-10-25


Ciasto "Gargamel" 
Przepis pochodzi z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji" 

Trudność: łatwe


Składniki


Ciasto piernikowe:
		
•		6 jaj
		
•		1 szklanka cukru pudru
		
•		25 dag płynnego miodu
		
•		1 przyprawa do piernika
		
•		1 łyżeczka sody
		
•		1 kostka margaryny
		
•		1,5 szklanki mąki pszennej
		
•		1 szklanka mąki zytniej
		
•		25 dag bakalii
		

Wkładka:
		
•		4 jabłka
		
•		3/4 szklanki cukru kryształu
		
•		25 dag mąki pszennej
		
•		1 łyżeczka sody
		
•		4 jaja
		
•		25 dag bakalii
		

Masa:
		
•		25 dag masła
		
•		1 szklanka cukru pudru
		
•		1 szklanka kwaśnej śmietany
		
•		1 cukier waniliowy
		

Etapy przygotowania

Ciasto piernikowe:
				
1.		Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku i pozostałe składniki. Na końcu wmieszać ubita na sztywno pianę z białek.
				
2.		Ciasto podzielić i upiec 2 placki.
				
Wkładka:
				
1.		Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać bakalie, żółtka, mąkię wymieszaną z sodą, na końcu piane z bialek. Upiec.
				
Masa:
				
1.		Masło utrzeć z cukrem pudrem i cuktem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo łączyć ze śmietaną. Podzielić na dwie częsci.
				
Przełożenie ciasta:
				
1.		Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.
				
		


2007-10-24








Sernik Anastazji 
Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" 

Trudność: łatwe


Składniki


Ciasto:
		
•		4 jajka
		
•		1 szklanka cukru pudru
		
•		2 łyżeczki proszku do pieczenia
		
•		4 szklanki mąki pszennej
		
•		10 dag. smalcu
		
•		10 dag margaryny
		
•		kwaśna śmietana (tyle, ile zabierze ciasto)
		
•		szczypta soli
		

Masa serowa:
		
•		1 kg zmielonego białego sera
		
•		2 łyżki mąki ziemniaczanej lub jeden budyń
		
•		1/2 szklanki mleka
		
•		3 jajka
		
•		ok. 1 szklanki cukru kryształu
		
•		1/2 kostki masła
		
•		1 cukier waniliowy
		

Etapy przygotowania

Ciasto:
				
1.		Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
				
Masa serowa:
				
1.		Do sera dodać masło, jajka cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać ...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin