drjlrfjklrw11111111111.docx

(12 KB) Pobierz

Metody oceny wartości użytkowej bydła

- Metoda A (klasyczna) w których próbnych udojów i prowadzenie dokumentacji hod dokonuje prowadzący ocenę jest on obecny przy wszystkich czynnościach Próbne udoje (a1 co 7 dni; a2 co 14 dni; a3 co 21 dni; a4 co 28 dni) oraz zapisy w obowiązującej dokumentacji hodowlanej wykonywane są przez pracownika KCHZ z wyjątkiem wykazu zdarzeń;

- Metoda B (pośrednia) próbny uduj wuykonywany na zmianę ……….

 

13 Rasa Jersey; Historia: wywodzi się z wyspy na kanale La Manche, istnieje od 500 lat; Cechy pokrojowe: kaliber i masa ciał a są małe, krowy 350-500 kg, wys w kłębie -120 cm =, buhaje -600 kg, wys w kłębie 114cm; Umaszczenie: jedno maściste barwy sarniej często rozjaśnionee do barwy jaso bułanej do szaroburej; Cechy charakterystyczne: wysoka zawartość s,m. szczególnie B i T (>6%) ; wczesne dojrzewanie, długowieczność łatwość ocieleń wydajność mleka -5070kg (305dni); 5-4%tł. 3,96% białka

14 Rodzaje krzywych laktacji u bydła.

Płaska- korzystniejsza o niższym szczycie lecz dłużej utrzymującym się na wyższym poziomie laktacji;

Dwuwierzchołkowa- korzystna o mniejszym szczycie lecz o wyrównanym poziomie laktacji

Stroma- niezbyt korzystna wysoki szczyt i szybkim spadku laktacji

15 Wpływ czynników genetycznych na użytkowość mleczną bydla; rasa typ użytkowy:

Wpływ czynników użytkowych określa się za pomocą współczynnika odziedziczalności h2 Wspólczynnik odziedziczalności to stosunek zmienności powodowanej czynnikami Genet do ogólnej zmienności fenotypowej czyli sumy zmienności gent. I fenet: Użytkowość mleczna krów :wydajnośc mleka h2- 0,2-0,3; zawartość i białka h2 0,4-0,6; Wzrost  wydajności mleka pociąga za sobą spadek zawartości składników w mleku (Biał, tłuszczu)

16 Rasa Charolaise: Historia: wytworzona we Francji w prowincji Nierre i Charolaise; EUmaszczenie: jednolite biale- kremowe, jasna śluzwica i rogi; Kaliber: m.c. 750-900kg (krowy), 1100-1300kg (buhaje) Cechy charakterystyczne: bydło dużego kalibru, długi tułów, bardzo wysoka wydajność rzeźna (65-70%) bydło późno dojrzewające (36 mies – I wycielenie); trudne porody W Polsce utrzymywana jest od ponad 40 lat

17 Czynniki wpływające na przebieg wzrostu i rozwoju u bydła:

#środowiskowe: -żywienie- wpływa na szybkość wzrostu w pierwszych 6 mies życia; -zarządzanie: prawidłowość w postępach hodowcy w okresie pierwszych 15 mies życia, zapewnienie optymalnych warunków do wzrostu i rozwoju, dotyczy głownie prawidłowego i raconalego żywienia

Zgłoś jeśli naruszono regulamin