Przepis 2 na przyprawy do piernika.rtf

(1 KB) Pobierz

Przepis 2 na przyprawy do piernika

 

Najlepiej samemu mielić sobie w młynku wszelkie przyprawy stosowane do piernika. Ja uczyłam się dawno temu na 3-składnikowym przepisie, ale można też zmieszać wszystkie inne przyprawy stosowane do grzańców, lub poniższą mieszankę. Wszystko to zmieszać w większym słoiku. Ja zawsze dodaję różne przyprawy, jakie tylko dostanę. Co za cudowny aromat! Polecam wszystkim, którzy nie znają tego zapachu!

A oto przepis:

·         65 g cynamonu,

·         15 g kolendry,

·         15 g imbiru,

·         15 g goździków,

·         10 g gałki muszkatołowej,

·         10 g ziela angielskiego,

·         5 g kardamonu,

·         3 g pieprzu.

Wszystkie grube składniki zmielić, a potem wymieszać z pozostałymi i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin