Przepis na zakwas żytni.rtf

(7 KB) Pobierz

Przepis na zakwas żytni

 

Zaloguj się

 

Top of Form 1

 

 

E-mail
 

OnetHasło
 

 

Niepoprawne dane

 

 

 

 

Objaśnienia
Loguj się bezpiecznie Zapomniałem hasła

Bottom of Form 1

Anuluj

 

 

Przygotowanie:
 

Długo zabierałam się za przygotowanie zakwasu, ale w końcu się udało.
Nie ma chyba osoby, której by nie smakował prawdziwy chlebek na zakwasie.

Potrzebny nam będzie słoik litrowy, kawałek gazy i gumka oraz łyżka.

Podane składniki to ilość orientacyjna, bo wszystko zależy od mąki oraz temperatury w pomieszczeniu.

Dzień 1


Do słoika wsypujemy 2 łyżki mąki żytniej razowej, dolewamy wody tyle, aby miało konsystencje gęstej śmietany. Mieszamy. Przykrywamy gazą i łapiemy gazę gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej włożyć do zamkniętego piekarnika. Piekarnik ma być zimny, nie trzeba go nagrzewać. Chodzi o to, że zakwas nie lubi zmian temperatury ani przeciągów, a w piekarniku jest ciepło i zakwas szybciej ukiśnie.

Dzień 2
Dosypujemy 1 łyżkę mąki i tyle wody, aby mieć konsystencje jak wyżej, mieszamy odstawiamy

Dzień 3
To samo, co dzień drugi. Zakwas powinien kwaśno pachnieć i bąbelkować. Po jakiejś godzinie od dokarmienia zakwas powinien mocno się wzburzyć i urosnąć

Dzień kolejny
jeżeli zakwas jest mało kwaśny lub nie bąbelkuje dalej dokarmiamy. Dokarmiamy - czyli dosypujemy łyżkę mąki i dolewamy wody.

Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. Gotowy zakwas może nam też służyć do zakwaszenia nowej porcji zakwasu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin