Przepis na zakwas żytni
Zaloguj się
Top of Form 1
E-mail
OnetHasło
Niepoprawne dane
Objaśnienia Loguj się bezpiecznie Zapomniałem hasła
Bottom of Form 1
Anuluj
Przygotowanie:
Długo zabierałam się za przygotowanie zakwasu, ale w końcu się udało. Nie ma chyba osoby, której by nie smakował prawdziwy chlebek na zakwasie. Potrzebny nam będzie słoik litrowy, kawałek gazy i gumka oraz łyżka. Podane składniki to ilość orientacyjna, bo wszystko zależy od mąki oraz temperatury w pomieszczeniu. Dzień 1Do słoika wsypujemy 2 łyżki mąki żytniej razowej, dolewamy wody tyle, aby miało konsystencje gęstej śmietany. Mieszamy. Przykrywamy gazą i łapiemy gazę gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Najlepiej włożyć do zamkniętego piekarnika. Piekarnik ma być zimny, nie trzeba go nagrzewać. Chodzi o to, że zakwas nie lubi zmian temperatury ani przeciągów, a w piekarniku jest ciepło i zakwas szybciej ukiśnie. Dzień 2Dosypujemy 1 łyżkę mąki i tyle wody, aby mieć konsystencje jak wyżej, mieszamy odstawiamyDzień 3To samo, co dzień drugi. Zakwas powinien kwaśno pachnieć i bąbelkować. Po jakiejś godzinie od dokarmienia zakwas powinien mocno się wzburzyć i urosnąćDzień kolejnyjeżeli zakwas jest mało kwaśny lub nie bąbelkuje dalej dokarmiamy. Dokarmiamy - czyli dosypujemy łyżkę mąki i dolewamy wody. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nawet do miesiąca. Gotowy zakwas może nam też służyć do zakwaszenia nowej porcji zakwasu.
be.3