pszczółki.txt

(2 KB) Pobierz
Opis: 
To bardzo prosty przepis na szybki i efektowny , a co najważniejsze - pyszny deser! Możesz użyć go niemal na wszystkie okazje - wietnie sprawdzi się na przyjęciu zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Sk3adniki: 
Do wykonania 6- ciu babeczek:
    * tabliczka czekolady (ciemnej bšd jasnej),
    * opakowanie galaretki owocowej (o dowolnym smaku, jednak jeli chcesz uzyskać różowy kolor - użyj truskawkowej, winiowej lub malinowej),
    * 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego,
    * do ozdobienia: czekoladowe galaretki, żelki w kształcie serduszek, kolorowa rozpuszczalna guma do żucia
    * pędzelek kuchenny,
    * silikonowa forma do pieczenia muffinek. 
Wykonanie:
   1. Do małego naczynia pokrusz tabliczkę czekolady. Zagotuj odrobinę wody w garnku, umieć na nim naczynie i poczekaj, aż czekolada się roztopi. Uwaga, nie doprowadzaj wody do wrzenia. To zapobiegnie powstaniu grudek w masie czekoladowej.
   2. Za pomocš pędzelka obficie i równomiernie smaruj wnętrze silikonowych foremek do muffinów czekoladš (można nawet dwie warstwy) i odstaw do zastygnięcia.
   3. Torebkę galaretki rozprowad w pół szklanki goršcej wody. Następnie ubijaj jš mikserem, aż masa podwoi swojš objętoć.
   4. Dolej do galaretki 1/2 szklanki mleka skondesowanego i ubijaj całoć na maksymalnych obrotach jeszcze przez chwilę.
   5. Powstałš w ten sposób masę rozlewaj do czekoladowych kubeczków. Odstaw do lodówki do czasu, aż ptasie mleczko się zetnie.
   6. Delikatnie wycišgnij gotowe babeczki z foremek.
   7. Teraz pozostało tylko ozdobić ptasie mleczko według uznania lub tak jak widać na zdjęciu.
Pszczółki zostały wykonane z czekoladowych galaretek i żelków w kształcie serc. Paski na ciałkach owadów oraz ich czułki możesz zrobić z białej roztopionej czekolady bšd formujšc w odpowiedni kształt kolorowš, rozpuszczalnš gumę do żucia.
Dobra rada: ponieważ niektóre z ozdób po zetknięciu się z powierzchniš ptasiego mleczka mogš zaczšć się rozpuszczać, aby uniknšć niespodzianek, lepiej ozdabiać babeczki na kilka minut przed podaniem do stołu.

Smacznego!
Zgłoś jeśli naruszono regulamin