Żołądek
· 1 margaryna
· 6 jajek
· 6 łyżek oleju
· 1 ½ szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 szklanki mąki
· ¾ szklanki maku
· 2 łyżki kakao
Wykonanie: żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę, olej, proszek, mąkę a na koniec białka ubite na sztywno. Podzielić ciasto an 3 części:
§ Do 1 dodać 1 łyżkę mąki
§
§ Do 2 dodać mak
§ Do 3 dodać kakao
Do wysmarowanej blachy wyłożyć ciasto z makiem zrobić dołek na środku i wyłożyć ciasto z kakaem, a na koniec ciasto białe. Można zmienić kolejność ciast. Piec około 30 minut.
Kolorowa babka
· 1 szklanka cukru
· 8 łyżek oleju
· 5 jajek
· 1 łyżka octu
· Kisiel czerwony
· Kakao 1 łyżkę
· Cukier waniliowy
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać olej i ocet – utrzeć. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, znów utrzec na koniec ucierania dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części:
§ Do 1 dodać czerwony kisiel
§ Do 2 dodać kakao
§ Do 3 dodać 1 łyżkę mąki
Wymieszać i wkładać do formy według własnej kompozycji. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Piernik
· 4 jajka
· 3 szklanki mąki
· 1 ½ szklanki mleka
· ¾ szklanki oleju
· 1 łyżka kakao
· 1 łyżka przyprawy do piernika
· 1 łyżka sody (pełna)
· 1 łyżeczka cynamonu
· ½ słoiczka dżemu
Wykonanie: Wszystkie składnik dobrze wymieszać, piec na dużej blaszce można polać polewą czekoladową.
Jabłecznik
· 3 szklanki mąki krupczatki
· 2 cukry waniliowe
· 1 ½ kg jabłek (startych an tarce o grubych oczkach)
Wykonanie: Margarynę, cukry i 1 jajko utrzeć potem dodać 1 szklankę mąki + 1 jajko i tak na przemian, ostatnie jajko. Pół ciasta wyłożyć na duża blachę wysmarowaną tylko margaryną na część ciasta. Po upieczeniu posypać gęsto cukrem pudrem.
Murzynek
· 4 łyżki kakao
· ½ szklanki wody
· ½ proszku do pieczenia
· 2 ½ szklanki mąki
Wykonanie: Margarynę roztopić i dodać kakao, cukier i wodę otrzymaną polewę jak ostygnie dodać resztę składników i ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piec około 45 minut w 180oC.
Ciasto orzechowe (Doroty Sęczek)
· Powidła
· 4 żółtka
· 2 łyżki miodu wszystko razem zagnieść
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia i podzielić na 2 placki
· 1 cukier waniliowy
· ½ paczki margaryny
Wykonanie: Na surowe ciasto położyć powidła, posypać drobno posiekanymi orzechami a na te orzechy rozłożyć pianę ubitą z białek. Na drugą blachę tak samo wszystko rozłożyć. Piec około 40 minut.
2 kremy gotowe – śmietankowe lub orzechowe. Ciasto upieczone przełożyć kremem i przykryć drugim ciastem do góry dnem. Polać polewą. Trzymać w chłodnym miejscu.
Ciasto drożdżowe na bułki
· 1 kg mąki
· 4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
· ½ litra mleka
· Szczyptę soli
· 15 dkg masła
· 8dkg drożdży
· 1 łyżkę cukru Rozrobić i postawić do wyrośnięcia
· 4 łyżki mleka
Rogaliki
· 2 żółtka
· 4-5 łyżek śmietany kwaśnej
· 8 dkg drożdży rozetrzeć to razem
· 1 łyżka cukru
· Szczypta soli
Wykonanie: Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, sól i drożdże roztarte ze śmietaną i łyżką cukru. Zagnieść ciasto, wałkować na cienki placek w kształcie koła i i wycinać radełkiem trójkąty, smarować cienko powidłami i zwijać
Ciasto kokosowe (Pani Gabi)
· 6 łyżeczek wody przegotowanej zimnej
· 15 dag mąki
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szklanka maku
Wykonanie: Białka ubić z wodą an sztywną pianę, dodać cukier ciągle mieszając, następnie dodać żółtka. Proszek wymieszać z mąką , po czym dodawać po trochu do masy ciągle ubijać. Następnie dodać mak ucierając już łyżką. Piec około 40 minut w 180oC
Masa kokosowa
· 100g wiórek kokosowych
· 2 szklanki mleka
· ¾ szklanki cukru pudru
· 3 łyżki mąki
Wykonanie masy: 1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z wiórkami i mlekiem. Potem wiórka z mlekiem wrzucić na gotujące się mleko, gotować aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodać ostygniętą masę.
Posypka
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżka margaryny
Wykonanie posypki: Wiórki zarumienić na patelni z tłuszczem i cukrem. Posypać po ostygnięciu ciasta.
Gdy ciasto ostygnie przekroić go an pół i posmarować masą kokosową, przykryć drugą połową, ciasta i posmarować lekko wierzch i posypać posypką.
Sernik z rosą (Joli)
Ciasto
· 30 dkg mąki
· 10 dkg cukru
· 10 dkg masła
· 1 łyżka smalcu lub śmietany
· 1 jajko
· 2 łyżeczki do pieczenia proszku
Masa serowa
· 1 kg sera
· ½ szklanki oleju
· 1 budyń śmietankowy
· ...
carmelcurl