50 dag truskawek, 35 dag gotowych małych bez, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka żelatyny, 15 dag cukru.
Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje dodać 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpu?ci. ?mietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je reszt? cukru. Przykryć bit? ?mietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.
carmelcurl