Tort marcepanowy .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 1 kg gruszek

 

• 20 dag masy marcepanowej

 

• 6 dag orzechów włoskich

 

• 25 dag kremówki

 

• 1 śmietan - fiks

 

• 25 dag konfitury malinowej

 

• 1 budyń waniliowy

 

• 3 jajka

 

• 15 dag cukru

 

• 5 dag mąki pszennej

 

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

• 1 cukier waniliowy

 

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

• 3 łyżki soku z cytryny

 

• 1 łyżka cukru pudru

 

Etapy przygotowania

 

1. Orzechy posiekać. Białka jaj ubić, dosypując 10 dag cukru. Połączyć z żółtkami, dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia i orzechami. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, tortownicę napełnić ciastem. Pieć 20 min. w temperaturze 175 stopni. Wyjąć, ostudzić.

 

2. Gruszki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kosteczkę, zagotować z sokiem z cytryny i 5 dag cukru. Proszek budyniowy wymieszać z 50 ml wody, dodać do gruszek, mieszając gotować 2 min. Ciasto pokroić na 2 placki. Na spodnim zapiąć obręcz tortownicy. Placek posmarować gruszkami. Ostudzić.

 

3. Śmietanę ubić ze śmietan - fiksem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na ostudzonych gruszkach. Przykryć drugim plackiem. Ochładzać 3 godziny. Wierzch posmarować konfiturą. Przykryć rozwałkowanym marcepanem. Posypać cukrem pudrem. Udekorować.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin