DIETA DOKTORA HAYA
Amerykański lekarz, William Hay, ustalił, że niektóre produkty jedzone razem tuczą, natomiast jedzone oddzielnie odchudzają. Wszystko zależy od współczynnika ph (kwaśnego lub alkalicznego), w którym są trawione. Jeśli nie mieszamy produktów powodujących reakcję alkaliczną (węglowodany) z produktami o reakcji kwaśnej (białka), lepiej się czujemy, lepiej trawimy, a w konsekwencji chudniemy 2-2,5kg tygodniowo.
Dieta nie nakłada ograniczeń w wyborze produktów, choć po słodycze i cukier powinniśmy sięgać okazjonalnie. Nie nakazuje tez głodowania, ale zaleca np. ciemny ryż, ciemne makarony, chleb z pełnego przemiału zamiast oczyszczonych. Wodę mineralną możemy pić w dowolnych ilościach – w czasie lub poza posiłkami.
Nie należy łączyć:
· produktów bogatych w węglowodany i skrobię z produktami bogatymi w białka
· produktów bogatych w białka ze sobą, gdyż grozi to zgromadzeniem zbyt dużej ilości białka (np. nie powinno się jeść omletu z tuńczykiem, serem czy szynką, niedozwolone jest też mieszanie ryb, drobiu, mięsa czy jajek w tym samym posiłku)
· produktów bogatych w węglowodany i skrobię ze sobą. Trzeba wybierać między makaronem, ryżem, chlebem i ziemniakami.
Można łączyć:
· produkty bogate w białka z warzywami i owocami, ale tylko kwaśnymi i pół kwaśnymi
· produkty bogate w węglowodany i skrobię z warzywami i owocami, ale tylko słodkimi
· owoce kwaśne i pół kwaśne z produktami mlecznymi bogatymi w białka
· warzywa z produktami mlecznymi bogatymi w białka oraz margaryną
· owoce ze sobą
· warzywa ze sobą
Za i przeciw.
Nie ma przeciwwskazań, by tę dietę stosował każdy dorosły, nawet przez całe życie. Polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na wzdęcia, zaparcia, zaburzenia pracy nerek i jelit. Ze względu na swoje zróżnicowanie i zbilansowanie dostarcza składników umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawia trawienie, a co najważniejsze przy jej stosowaniu nie odczuwamy osłabienia, gdyż jemy to co chcemy i tyle ile chcemy. Pod warunkiem, że produkty są odpowiednio zestawiane.
Należy jeść trzy zasadnicze posiłki w ciągu dnia, a oprócz nich drugie śniadanie (owoc) i podwieczorek (sok owocowy lub warzywny).
Przekąski:
· niewielka kiść winogron (ok. 150g)
· 2 mandarynki
· 10 moreli
· 1 - 2 jabłka
· 2 kiwi
· szklanka czereśni
· pomarańcza
· gruszka
· 200g śliwek
· grejpfrut
· 150g malin
· arbuz
· melon
· 3 plastry ananasa z puszki
· nektarynka
Przykładowy dziesięciodniowy jadłospis
Dzień pierwszy
śniadanie
obiad
kolacja
- grzanka z pełnoziarnistego chleba (pszennego lub żytniego) z odrobiną masła oraz dżemem niskosłodzonym - sok owocowy
- ryba pieczona w folii lub mięso pieczone na grillu - bakłażan faszerowany warzywami
- ryż ciemny lub ziemniaki lub ciemny makaron z ziołami- warzywa lub rośliny strączkowe
Dzień drugi
- grzanka usmażona na oleju z czosnkiem - sałatka z soczystych owoców
- ciemny ryż z warzywami lub roślinami strączkowymi
- sałatka z pomidora, papryki i kilku oliwek
Dzień trzeci
- sałatka z pomidora, rzodkiewki, ogórka i papryki
- ciemny makaron z warzywami i odrobiną żółtego sera
- ryba z piekarnika - warzywa z rusztu
Dzień czwarty
- twarożek z ziołami (np. bazylia, koperek, natka) i rzodkiewkami
- sałatka ziemniaczana
- grahamka ze szczypiorkiem i ogórkiem
Dzień piąty
- jogurt ze świeżym ogórkiem
- pieczona pierś z kurczaka z warzywami, gotowany kalafior
- grahamka z pomidorem
Dzień szósty
- jajecznica usmażona na odrobinie oleju
- ryżowa sałatka azjatycka
- grahamka z rzodkiewką
Dzień siódmy
- twarożek z pomidorem
- ryba pieczona w piekarniku lub w folii, warzywa gotowane na parze, - gotowana fasolka szparagowa
- gotowany kalafior z odrobina masła
Dzień ósmy
- sałatka owocowa - jogurt odtłuszczony
- pieczona pierś z kurczaka - kalafior - kapusta pekińska z sosem winegret
- grahamka z ogórkiem i papryką
Dzień dziewiąty
- płatki zbożowe z owocami sezonowymi
- ryż z duszoną piersią ...
toprob