Dieta doktora Haya.doc

(54 KB) Pobierz
DIETA DOKTORA HAYA

DIETA DOKTORA HAYA

              Amerykański lekarz, William Hay, ustalił, że niektóre produkty jedzone razem tuczą, natomiast jedzone oddzielnie odchudzają. Wszystko zależy od współczynnika ph (kwaśnego lub alkalicznego), w którym są trawione. Jeśli nie mieszamy produktów powodujących reakcję alkaliczną (węglowodany) z produktami o reakcji kwaśnej (białka), lepiej się czujemy, lepiej trawimy, a w konsekwencji chudniemy 2-2,5kg tygodniowo.

              Dieta nie nakłada ograniczeń w wyborze produktów, choć po słodycze i cukier powinniśmy sięgać okazjonalnie. Nie nakazuje tez głodowania, ale zaleca np. ciemny ryż, ciemne makarony, chleb z pełnego przemiału zamiast oczyszczonych. Wodę mineralną możemy pić w dowolnych ilościach – w czasie lub poza posiłkami.

Nie należy łączyć:

·         produktów bogatych w węglowodany i skrobię z produktami bogatymi w białka

·         produktów bogatych w białka ze sobą, gdyż grozi to zgromadzeniem zbyt dużej ilości białka (np. nie powinno się jeść omletu z tuńczykiem, serem czy szynką, niedozwolone jest też mieszanie ryb, drobiu, mięsa czy jajek w tym samym posiłku)

·         produktów bogatych w węglowodany i skrobię ze sobą. Trzeba wybierać między makaronem, ryżem, chlebem i ziemniakami.

Można łączyć:

·         produkty bogate w białka z warzywami i owocami, ale tylko kwaśnymi i pół kwaśnymi

·         produkty bogate w węglowodany i skrobię z warzywami i owocami, ale tylko słodkimi

·         owoce kwaśne i pół kwaśne z produktami mlecznymi bogatymi w białka

·         warzywa z produktami mlecznymi bogatymi w białka oraz margaryną

·         owoce ze sobą

·         warzywa ze sobą

Za i przeciw.

              Nie ma przeciwwskazań, by tę dietę stosował każdy dorosły, nawet przez całe życie. Polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na wzdęcia, zaparcia, zaburzenia pracy nerek                       i jelit. Ze względu na swoje zróżnicowanie i zbilansowanie dostarcza składników umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie organizmu, poprawia trawienie, a co najważniejsze przy jej stosowaniu nie odczuwamy osłabienia, gdyż jemy to co chcemy i tyle ile chcemy. Pod warunkiem, że produkty są odpowiednio zestawiane.

              Należy jeść trzy zasadnicze posiłki w ciągu dnia, a oprócz nich drugie śniadanie (owoc) i podwieczorek (sok owocowy lub warzywny).

 

 

 

Przekąski:

·         niewielka kiść winogron (ok. 150g)

·         2 mandarynki

·         10 moreli

·         1 - 2 jabłka

·         2 kiwi

·         szklanka czereśni

·         pomarańcza

·         gruszka

·         200g śliwek

·         grejpfrut

·         150g malin

·         arbuz

·         melon

·         3 plastry ananasa z puszki

·         nektarynka

 

Przykładowy dziesięciodniowy jadłospis

Dzień pierwszy

śniadanie

obiad

kolacja

- grzanka z pełnoziarnistego chleba (pszennego lub żytniego) z odrobiną masła oraz dżemem niskosłodzonym                                - sok owocowy

- ryba pieczona w folii lub mięso pieczone na grillu                        - bakłażan faszerowany warzywami

- ryż ciemny lub ziemniaki lub ciemny makaron z ziołami- warzywa lub rośliny strączkowe

Dzień drugi

śniadanie

obiad

kolacja

- grzanka usmażona na oleju z czosnkiem                                        - sałatka z soczystych owoców

- ciemny ryż z warzywami lub roślinami strączkowymi

- sałatka z pomidora, papryki                 i kilku oliwek

Dzień trzeci

śniadanie

obiad

kolacja

- sałatka z pomidora, rzodkiewki, ogórka i papryki

- ciemny makaron                               z warzywami i odrobiną żółtego sera

- ryba z piekarnika                                    - warzywa z rusztu

Dzień czwarty

śniadanie

obiad

kolacja

- twarożek z ziołami                        (np. bazylia, koperek, natka)      i rzodkiewkami

- sałatka ziemniaczana

- grahamka ze szczypiorkiem     i ogórkiem

Dzień piąty

śniadanie

obiad

kolacja

- jogurt ze świeżym ogórkiem

- pieczona pierś z kurczaka              z warzywami, gotowany kalafior

- grahamka z pomidorem

Dzień szósty

śniadanie

obiad

kolacja

- jajecznica usmażona na odrobinie oleju

- ryżowa sałatka azjatycka

- grahamka z rzodkiewką

Dzień siódmy

śniadanie

obiad

kolacja

- twarożek z pomidorem

- ryba pieczona w piekarniku lub w folii, warzywa gotowane na parze,                          - gotowana fasolka szparagowa

- gotowany kalafior z odrobina masła

Dzień ósmy

śniadanie

obiad

kolacja

- sałatka owocowa                                 - jogurt odtłuszczony

- pieczona pierś z kurczaka                     - kalafior                                             - kapusta pekińska                                      z sosem winegret

- grahamka z ogórkiem                       i papryką

 

 

 

 

 

Dzień dziewiąty

śniadanie

obiad

kolacja

- płatki zbożowe                               z owocami sezonowymi

- ryż z duszoną piersią                         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin