NAWOŻENIE ROŚLIN OGRODNICZYCH.doc

(103 KB) Pobierz
NAWOŻENIE – wykłady

NAWOŻENIE ROŚLIN OGRODNICZYCH

 

 

 

 

ZARYS HISTORYCZNY:

 

1 – Czary rzymskie – o rolnictwie pisali Portius, Cate, Columella.

2 – Okres średniowiecza – brak postępu w naukach rolniczych

3 – Odrodzenie – 1588 pierwsze doświadczenie z wierzbą

 

 

 

TEORIA PRUCHNICZNEGO ODŻYWIANIA ROŚLIN:

 

Przełom XVIII/XIX w. aż do lat 40-tych XIX w.

A. Thear jest twórcą tej teorii. Stwierdził on, że:

„jedynym pożywieniem rośliny to związki próchniczne znajdujące się w glebie, a środkiem prowadzącym do zwiększenia urodzajności gleb a tym samym do zwiększenia plonów to nawozy organiczne”.

 

W 1806 powstała pierwsza szkoła Moglin w Niemczech, założona przez Thear’a.

 

Pierwszym dyrektorem Instytutu Agronomicznego na Marymoncie był Oczapowski w 1816r.

Instytut przekształcona w SGGW.

 

 

 

TEORIA MINERALNEGO ODŻYWIANIA ROŚLIN:

 

Poglądy o mineralnym odżywianiu roślin sięgają XVI w. Podstawy tej teorii stworzyli Liebig w Niemczech oraz Boussingault we Francji.

W 1840r. Liebig wydaje podręcznik rozpowszechniający teorię.

 

MYŚLO LIEBIGA:

 

1 – Rośliny pobierają z gleby nie substancje organiczne, ale mineralne. Te składniki mineralne które znajdują się w popiele pobiera roślina za pomocą korzeni.

2 – Roślinie potrzebne jest 10 pierwiastków które pobierane są z gleby: P, K, Ca, Mg, Si, Fe

3 – Węgiel znajdujący się w roślinie pobierany jest z powietrza w postaci CO2.

4 Prawo nawozowe – wzrost roślin jest uzależniony od pierwiastka znajdującego się w glebie w najmniejszej ilości – prawo minimum.

5 – Zmianowanie – jest wymagane

 

 

 

 

 

 

 

PRAWA NAWOZOWE:

 

 

STARE PRAWO NAWOZOWE:

 

I – Prawo zwrotne

„Aby utrzymać żyzność gleby konieczne jest zwrócenie jej wszystkich substancji pokarmowych pobieranych przez rośliny

II – Prawo minimum

„Niedostatek jednej substancji przyswajalnej w glebie, ogranicza działanie innych substancji co w następstwie powoduje obniżkę plonów”

 

 

NOWE PRAWO NAWOZOWE:

 

I – Prawo zwrotne udoskonalone

„Aby utrzymać żyzność gleby należy zwrócić jej nie tylko substancje pobrane przez rośliny, ale również ich przyswajalne formy, które zanikły w następstwie stosowania podstawowych składników: N, P, K, Ca”

II – Prawo maximum

„Nadmiar substancji przyswajalnej w glebie ogranicza skuteczność działania innych substancji co w następstwie powoduje obniżkę plonów”

III – Prawo pierwszeństwa wartości biologicznej

„Stosowanie nawozów musi mieć na celu przede wszystkim poprawę wartości biologicznej która ma większe znaczenie niż wysokość plonów”

 

 

 

 

WARTOŚC BIOLOGICZNA – suma składników rośliny, które decydują o utrzymaniu normalnej przemiany materii w organizmie żywym (zwierzęcia lub człowieka), któremu ta roślina służy za pokarm.

 

 

 

 

„Przyszłość narodów zależy od ich pożywienia” można dodać „i od gleby, która to pożywienie produkuje”

                                                                                                                /Braillat – Savarin/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POBIERANIE SKŁDNIKÓW POKARMOWYCH PRZEZ ROŚLINĘ (LIEBIG):

 

Kationy: NH4+, K+, Ca2+, Mg2+, Fe2+, Mn2+

Aniony: NO3-, H2PO4-, Cl-, SO42-, MoO4-

 

 

 

ANTAGONIZM JONÓW W CZASIE ICH POBIERANIA:

 

Kationy: K+ : Mg2+, K+ : Ca2+

Aniony: SO42- : MoO4-

Pseudoantagonizm

 

 

 

MECHANIZM POBIERANIA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH:

 

1 – Pobieranie bierne – wymiana lub dyfuzja. Wymiana obejmuje kationy. Jony są wymieniane. Dyfuzja zachodzi w jednym kierunku.

 

2 – Pobieranie aktywne – z roztworu do wnętrza komórki. Niezależnie od stężenia mechanizm związany jest z metabolizmem. Wymaga ATP z oddychania.

              - transport aktywny przez kanały jonowe przenośniki

            - przez pompy jonowe * transport bliski w poprzek korzenia, od skórki do walca osiowego, do naczyń ksylemu *transport daleki – pomiędzy organami rośliny, z korzeni do części nadziemnych. Siłą napędową jest ciśnienie hydrostatyczne wytwarzane przez gradient potencjału wodnego, wytworzony przez transpirujące liście.

 

 

 

 

 

NAWOZY ORGANICZNE:

 

 

 

WPŁYW NAWOZÓW ORGANICZNYCH NA FIZYCZNE, CHEMICZNE I BIOLOGICZNE WŁAŚCIWOŚCI GLEBY:

 

1 – Obornik

a – skład chemiczny

b – przemiany podczas przechowywania

c – sposoby przechowywania

d – wykorzystanie składników pokarmowych z obornika przez rośliny

e – stosowanie obornika

2 – Gnojówka, gnojowice pomiot ptasi

3 – Komposty gospodarcze

4 – Komposty biodynamiczne

5 – Nawozy zielne

WPŁYW OBORNIKA NA GLEBY:

 

1 – Właściwości fizyczne

              - lepsze warunki powietrzno-wodne

              - wyższa temperatura gleby

              - spulchnienie gleby

              - wzrost substancji organicznej (próchnica)

              - wzrost struktury gruzełkowatej

2 – Właściwości chemiczne

              - dostarcza makro- i mikroelementów

              - lepsza przyswajalność fosforu (P) – (CO2 powoduje powstanie HCO3 co z kolei zwiększa przyswajalność P).

- zwiększa wydajność fotosyntezy

- zwiększa pojemność kompleksu sorpcyjnego

3 – Właściwości biologiczne

              - wzrasta liczba drobnoustrojów przyśpieszających procesy mineralizacji (mikroorganizmy mają komfortowe warunki bytowania)

 

 

 

 

SKŁAD CHEMICZNY OBORNIKA:

 

75% wody, 20% substancji organicznej, 3-5% popiołu

 

W oborniku przeważają związki organiczne. Skład chemiczny zależy od składu komponentów oraz od sposobu przechowywania obornika.

 

 

 

 

ZWIĄZKI ORGANICZNE W OBORNIKU:

 

Średnio w % :

N 0,55

P2O5 – 0,25

K2O – 0,7

MgO – 0,2

CaO – 0,5

 

W mg/kg :

Zn – 36

Mn – 62

Cu – 5,2

B – 4,8

Mo – 0,45

Co – 0,30

 

 

 

SPOSOBY PRZECHOWYWANIA OBORNIKA:

 

1 – Pod zwierzętami – straty materii organicznej są niewielkie

 

 

              Zalety:

              - temperatura: 20-250C

              - obecność moczu nie dopuszcza do rozwoju bakterii nitryfikacyjnych

              - CO2 wypełnia puste przestrzenia

             

              Przewidywalna powierzchnia 6m2 na DSO

 

              Wady:

              - powietrze zanieczyszczone NH3, CO2, H2S

              - utrudniona dezynfekcja pomieszczenia

              - duże zużycie ściółki

              - nieprzyjemny zapach mleka

 

 

 

2 – Na gnojowni

              - metanowa fermentacja zimna – 25-300C

              - metanowa fermentacja gorąca – 65-750C

 

              Przewidywalna powierzchnia 3m2 na DSO przy wywożeniu 2x w roku DSO

 

              Fermentacja metanowa:

              - szczelne zbiorniki

              - temperatura 350C

              - udział bakterii metanowych (beztlenowce)

              - rozkład węglowodanów do cukrów prostych, kwasu octowego, metanu i CO2.

              C6H10O5 + H2O = 3CH3COOH

              3CH3COOH à 3CO2 + 3CH4

             

              Przechowywany w warunkach beztlenowych po rozkładzie materii organicznej wydzielają się gazy: metan (50%), CO2 (40%), wodór (10%) i inne (5%).

 

Z 1m – 500m3 biogazu

 

 

 

3 – Przechowywanie obornika w polu

 

 

 

 

 

 

 

 

PRZEMIANY OBORNIKA PODCZAS PRZECHOWYWANIA:

 

 

A – Przemiany materii bezazotowej – ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin