Zapiekanka z naleśnikówPRODUKTY* 1,5 szklanki mąki* 2 łyżki masła* 4 jajka* 400 ml mleka* ok. 250 ml wody* 3 łyżki oleju* łyżka tartej bułki* opakowanie mrożonki warzywnej* 5 dkg żółtego sera* cebula* sól, pieprz* 2 jajka wymieszać z mlekiem, mąką i szczyptą soli. Wyrobić ciasto, rozprowadzić w letniej wodzie. Połączyć z olejem.* Usmażyć naleśniki.* Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.* Dodać mrożone warzywa. Polać niewielką ilością wody i dusić przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.* Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z 2 surowymi jajkami.PIECZENIE* Naczynie do zapiekania posmarować resztą masła i posypać tartą bułką.* Warstwami ułożyć naleśniki i masę warzwną. Na spodzie i na wierzchu należy położyć naleśniki.* Posypać żółtym tartym serem.* Zapiekać przez 20-30 minut w nagrzanym piekarniku.
adzkamarcys