MUS JABŁKOWY z książki Montignac nad Wisłą.doc

(25 KB) Pobierz
MUS JABŁKOWY (z książki "Montignac nad Wisłą")

 

MUS JABŁKOWY (z książki "Montignac nad Wisłą")

 

Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek, obranych i podzielonych na ćwiartki
200 ml wody
25 g fruktozy lub 3 łyżki zagęszczonego soku jabłkowego
tarta skórka z cytryny z 2 goździkami
laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu

Sposób przygotawania
- zagotować wodę z jabłkami, fruktozą, skórką z cytryny i goździkami i dokładnie wszystko wymieszać
- gotować przez około 10-15 minut na małym ogniu i następnie odstawić do ostygnięca
- odparować wodę
- jeśli są duże kawałki nie rozprażone to ja rozdrabniam mikserem
- gotowe- teraz do słoiczków!
- w lodówce mogą leżeć na pewno 2 tygodnie (tyle były u mnie- dluzej juz nie wytrzymaly bo je zjadlam)

Jak podawać?
- w fazie I można podawać na tostach z pełnoziarnistego chleba, pyszne jest także z ryżem Basmati- mniaaaam albo z makaronem!
- w fazie II do musu można dodać bitą smietanę

Polecam- naprawde pycha! Ja uwielbiam!

ps. Tu używamy jabłek na mus, ale równie dobrze można przygotować w ten spsób mus z gruszek (z dodatkiem skórki z cytryny i soku z cytryny) lub mus śliwkowy (z cynamonem)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin