Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej.doc

(31 KB) Pobierz
Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej

porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisyJak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej?

 

Jak zrobić krochmal z mąki ziemniaczanej? - porady, metody, instrukcje, sposoby, jak zrobić, solucje, przepisy

Do krochmalenia serwet można użyć gotowego preparatu (np. krochmalu Ługa – cena ok. 6zł za 750ml), ale doskonale usztywni serwetki zwykła mąka ziemniaczana.

Krochmal z mąki ziemniaczanej.

Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wodą wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepaną mąkę do wrzącej wody i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia.

Suche serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre od razu prasować lub rozciągnąć na formie albo na płótnie i dobrze naciągając poprzypinać szpilkami formując kształt w jakim mają być po wyschnięciu i tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będą sztywne jak karton.

Im gęstszy jest krochmal tym sztywniejsze będą serwety. W zależności od potrzeby stężenie krochmalu możesz zwiększyć lub zmniejszyć dodając wody.

1

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin