Pępek kobiecy.rtf

(6 KB) Pobierz
Pêpek kobiecy

pek kobiecy

Ciasteczka tureckie

             

Składniki na 10 porcji:

2,5 szklanki mąki

pół kostki masła

4 jaja

4,5 szklanki cukru

sok i skórka otarta z cytryny

l

2 szklanki oliwy

 

Zagotuj cukier w litrze wody, w trakcie gotowania usuwając szumowiny. Do gęstniejącego lukru dodaj sok z cytryny (ćwierć szklanki) i - ciągle mieszając - potrzymaj na ogniu kilka minut.

 

Następnie zagotuj dwie szklanki wody z masłem i - zmniejszając stopniowo ogień - wsypuj przesianą, przez cały czas mieszając. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodaj sól, zdejmij garnek z ognia i przystąp do jego ucierania, dodając stopniowo jaja i skórkę z cytryny. Z doskonale wyrobionego ciasta ulep natłuszczonymi palcami kulki wielkości orzecha włoskiego i - lekko je spłaszczając - w każdej zrób palcem niewielkie wgłębienie.

 

Ciasteczka smaży się porcjami na rozgrzanej w  rondlu oliwie  do uzyskania złocistego koloru. Po wyjęciu układaj na papierowymczniku, po czym partiami  zanurzaj w syropie. Kolejne porcje pozostawiaj w syropie przez 4-5 minut, a następnie układaj na półmisku.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin