Pączki z morelową konfiturą.rtf

(8 KB) Pobierz
P¹czki z morelow¹ konfitur¹

czki z morelową konfiturą

 

Składniki na 20 porcji:

ciasto:

3 szklanki mąki

2,5 łki cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

starta skórka z cytryny

szczypta zmielonego kardamonu

4 dag droży

niepełna szklanka letniego mleka

jaja (2 całe i żółtko)

10 łeczek miękkiego masła

ponadto:

20 dag konfitury morelowej

1 l oleju do smażenia

10 łek drobno zmielonego cukru lub cukru pudru

 

starannie przesiej do miski, a potem wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką z cytryny i kardamonem. Droże pokrusz, rozpuść w letnim mleku i dodaj do mąki. Na koniec dodaj jeszcze jaja, żółtko i masło - wszystkie składniki wyrób mikserem na gładkie ciasto. Teraz przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

Po upływie podanego czasu ciasto jeszcze raz energicznie zagnieć, po czym rozwałkuj na stolnicy oprószonej mą na placek grubości 5 mm. Szklanką średnicy około 6 cm na połowie placka zaznacz krążki, na każdy wyłóż po łeczce konfitury - całość delikatnie przykryj drugą połową ciasta. Tą samą szklanką wykrój pączki, brzegi mocno dociśnij. Pozostałe skrawki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, w ten sam sposób przygotuj resztęczków. Wszystkie pączki przełóż na blachę wyłoną pergaminem, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

 

We frytownicy lub dużym ciężkim garnku rozgrzej tłuszcz. Wkładaj po 5 pączków i smaż około 5 minut, ażocistobrązowe. W czasie smażenia nie zapomnij odwrócićczków na drugą stronę. Pączki wyjmij ł cedzakową, osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze. Podawaj lekko przestudzone.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin