Kolorowe ptasie mleczko.doc

(32 KB) Pobierz
Kolorowe ptasie mleczko

Kolorowe ptasie mleczko

 

Składniki:

Biszkopt:

·            6 jajek

·            1 szklanka cukru

·            1 czubata szklanka mąki

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            aromat śmietankowy

Masa truskawkowa:

·            1 galaretka truskawkowa

Masa śmietankowa:

·            2 łyżki żelatyny

·            1 szklanka zimnego mleka

·            1 opakowanie bitej śmietany w proszku "Śnieżka"

Masa galaretkowa:

·            1 galaretka truskawkowa

·            1 galaretka cytrynowa

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-27 cm). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Nasączyć aromatem śmietankowym wymieszanym z przegotowaną wodą.

Jedną galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Wystudzić i tężejącą galaretkę wylać na jedną część biszkoptu.

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody i wystudzić. Śnieżkę ubić i dodać do niej wystudzoną żelatynę, cały czas ubijając. Śnieżkę wyłożyć na galaretkę truskawkową i przykryć drugą część biszkoptu.

Drugą galaretkę truskawkową rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Ostudzić, poczekać, aż zgęstnieje, a następnie pokroić w kostkę i wyłożyć na biszkopt.

Całość zalać tężejącą galaretką cytrynową, rozpuszczoną w 500 ml gorącej wody. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin