I1 Na czym polega „turn over”2 Dlaczego ryby morskie są dobrym produktem dietetycznym3 Podaj znane Ci rodzaje fortyfikacji żywności4 Co to jest „sytość specyficzna”II1 Funkcje Wit. A (3 najważniejsze)2 Wymień czynniki wpływające na wartość odżywczą białek3 Podaj przykłady substancji dodawanych do żywności za względów technologicznych4 Rodzaje sygnałów jakie biorą udział w regulacji mechanicznej głóg-sytośćIII1 Od jakich czynników zależy zawartość wody w organizmie2 Co to jest „NNKT”, podaj przykłady3 Definicja anoreksji nerwowej4 Dieta alternatywnaIV1 Jakie białka przyjęto za białka wzorcowe i dlaczego2 Alliestezja 3 Jak transportowane są lipidy w organizmie4 Jakie czynniki wpływają na zmianę wartości odżywczej żywności w trakcie przechowywania i przetwarzaniaV1 Podaj znane metody regulacji masy ciała2 Fortyfikacja interwencyjna3 Rola Wit. D4 Przykłady produktów o właściwościach kwasotwórczychVI1 Od czego zależy wartość odżywcza białka w diecie2 Rola wątroby w trawieniu3 Przykłady substancji słodzących dodawanych do żywności4 Rola tłuszczów w żywieniuVII1 Czynniki decydujące o efektywności wzbogacania żywności2 Bilans wodny – wyjaśnij3 Na czym polegają wymuszone reakcje warunkowe4 Funkcje mikroflory jelitowejVIII1 Podaj mechanizmy wchłaniania składników odżywczych i podaj przykłady2 Definicja dodatków do żywności3 Podczas obróbki termicznej żywności dochodzi do dużych strat w zawartości składników odżywczych. Wymień najbardziej wrażliwe4 Co to jest dieta eksperymentalnaIX1 Co to jest błonnik, podaj przykłady i funkcje w diecie2 Jakie czynniki wpływają na zmianę wartości odżywczej w trakcie jej przechowywania i przetwarzania3 Gdzie znajdują się ośrodki głodu i sytości oraz jakiego typu sygnały o aktualnym stanie organizmu mogą odbierać4 Wymień witaminy rozpuszczalne w tłuszczachX1 Wymień polisacharydy pełniące funkcje zapasową i podaj gdzie występują2 Funkcja aminokwasów, podaj przynajmniej 2 przykłady (konkretne)3 Podaj przykłady i opisz mechanizm działania substancji przeciwutleniających dodawanych do żywności4 Rola Wit. KXI1 Rola wody w organizmie2 Funkcje miedzi3 Definicja fortyfikacji wyrównawczej4 Spożycie tłuszczy a zdrowieXII1 Rola cholesterolu 2 Wymień 3 powody dla których powinniśmy spożywać codziennie produkty o dużej zawartości witaminy C3 Wymień jakie z poznanych składników pokarmowych, witamin i związków mineralnych mogą być pomocne w profilaktyce antymiażdżycowej4 Podaj przykłady substancji konserwujących dodawanych do żywności
fizjo.awf