Egzamin z inżynierii produkcji ……………………………………………………………………………………
1. (1 pkt) Elastyczność systemu sterowania produkcją zwiększa się wraz ze wzrostem długości cyklu produkcji poszczególnych elementów. TAK / NIE
2. (2 pkt) Przy planowaniu produkcji:
g) prognozowanie popytu wg modelu Holta należy do metod projekcyjnych
h) prognozowanie popytu zgodnie z metodą opartą na współczynnikach sezonowości odniesionych do popytu obliczonego np. modelem regresji
i) w przypadku popytu o charakterze sezonowym współczynnik sezonowości jest ilorazem wartości popytu obliczonego np. zgodnie z modelem regresji liniowej do rzeczywistego popytu w danym okresie
j) w przypadku popytu o charakterze sezonowym współczynnik sezonowości jest ilorazem popytu w danym okresie do wartości obliczonej np. z modelem regresji liniowej
k) zgodnie z metodą MRP wielkości potrzeb brutto oznaczają ilość wyrobu, którą należy wyprodukować żeby zaspokoić popyt
l) zgodnie z metodą MRP wielkości potrzeb netto oznaczają ilość wyrobu, którą należy wyprodukować żeby zaspokoić popyt
3. (2 pkt) W procesie planowania i sterowania produkcją:
h) nadążanie za popytem, produkcja o stałej wydajności, polityka mieszana stanowią sposoby tworzenia planów operacji i sprzedaży S&OP.
i) nadążanie za popytem, produkcja o stałej wydajności, polityka mieszana stanowią strategię wzrostu wydajności
j) główny plan produkcji MPS przedstawia plan produkcji rodzin wyrobów przeważnie w ujęciu miesięcznym
k) główny plan produkcji MPS przedstawia plan produkcji poszczególnych wyrobów, przeważnie w zestawieniu tygodniowym
l) regulacja wydajności w krótkim okresie czasu następuje wyłącznie poprzez zarządzanie wydajnością
m) ) regulacja wydajności w krótkim okresie czasu następuje wyłącznie poprzez zarządzanie popytem
n) regulacja wydajności w krótkim okresie czasu następuje wyłącznie wydajnością i zarządzanie popytem
4. (2 pkt) Scharakteryzuj metodę werbel – bufor – line (drum-bufer-rope) planowania i sterowania produkcją.
5. (2 pkt) Wymień rodzaje kart Kanban oraz krótko opisz obieg kart w systemie dwukanbanowym.
6. (1 pkt) Heijunka powoduje nierównomierne wykorzystywanie materiałów i części w procesie produkcji TAK / NIE
7. (2 pkt) Dokonaj szeregowania zadani zgodnie z zasadą SOT (Shortes Operation Time) i wyznacz średnie opóźnienie realizacji zadań oraz średni czas upływający od przyjęcia prac. (wszystkie przyjmowane są w tym samym momencie) do ich wykonania. Czas i termin wykonania przedstawia tabela
Zadanie
Czas wykonania
Termin wykonania
A
6
11
B
5
10
C
7
25
D
3
E
8
15
8. (3 pkt) Wyznacz pojemność supermarketu dla części A, B, C, D i E. Średnie dzienne zapotrzebowanie na części A wynosi 50 sztuk,, na części B 50 sztuk, na części C 100 sztuk, a części D 50 sztuk, części E 50 sztuk. Wszystkie części są poddawane operacjom na dwóch stanowiskach najpierw na stanowisku X, potem na stanowisku Y. Dla stanowiska X C/T wynosi 50 s, C/O 20 min, OEE 80%. Dla stanowiska Y C/T wynosi 60s, C/O wynosi 20 min, współczynnik, OEE = 80%. Oba stanowiska pracują na jedną zmianę. Ustawowa przerwa wynosi 20 min, dodatkowo 10 min stanowisko jest sprzątane. Przyjąć odchylenie standardowe dla części A, B, C, D i E wymagają wykonania tylko jednej operacji, a operacja jest wykonywana na stanowisku X i stanowisku Y (oba stanowiska pracują równolegle)?
9. (3pkt) Wyrób X poddawany dwóm operacjom: A i B (rys.). Cykl wykonania operacji A C/T wynosi 90 s, operacji B 100 s. Wyznacz liczbę stanowisk potrzebnych do wykonania każdej z operacji jeżeli należy wyprodukować 1000 sztuk wyrobów X dziennie, a produkcja odbywa się na trzy zmiany. W ciągu zmiany 30 minut stanowią ustawowe przerwy. Współczynnik OEE dla stanowiska wykonującego operację A wynosi 60%, a dla stanowiska wykonującego operację B 65%. Jeżeli wzrasta zapotrzebowanie na wyrób X o 50 sztuk tygodniowo, dla której operacji (jako pierwszej ) i kiedy będzie potrzebne uruchomienie kolejnego stanowiska?
X
Minnie_