Babka marmurkowa z kawą.doc

(81 KB) Pobierz
Babka marmurkowa z kawą

Babka marmurkowa z kawą

Składniki:

·         25 dag masła

·         5 jajek

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 szklanka mąki ziemniaczanej

·         3/4 szklanki cukru

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         aromat do ciast, np. cytrynowy

·         skórka starta z cytryny (opcjonalnie)

·         2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Jajka (całe) zmiksować z cukrem. Masło utrzeć. Do utartego dodawać stopniowo zmiksowane jaja, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do naszej masy, zmiksować.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać aromat i skórkę z cytryny, zmiksować. Do drugiej kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.

Formę do pieczenia (u mnie forma z kominkiem, piekłam w prodiżu) wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wylać jasną część ciasta, na nią część kawową. Całość delikatnie i krótko wymieszać widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszamy zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego :)

Babka marmurkowa z kawą

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin