Mazurek pyszny
Składniki:
50 dag mąki
3 żółtka i 1 jajo
szklanka śmietanki
25 dag cukru
25 dag masła
25 dag rodzynek
skórka otarta z cytryny
do dekoracji:
żółtko
migdały
Żółtka i jajo utrzyj z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu na puszystą masę utrzyj masło i stopniowo łącz ją z masą jajeczną oraz mąką. Wszystko razem starannie wymieszaj. Wsyp rodzynki, skórkę z cytryny i jeszcze raz wymieszaj.
Ciasto przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Wierzch posmaruj rozbełtanym żółtkiem (składniki dekoracji), posyp obranymi i posiekanymi migdałami, na koniec przykryj pergaminem. Mazurek wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.
kika1228