Mus pomarańczowy pod słodką chmurką.doc

(305 KB) Pobierz

 

Składniki

·         sok z dwóch pomarańczy (moje były małe)

·         płaska łyżka cukru

·         1 białko

·         makaron chiński, nitki (typu soja) Tao Tao

·         1 pomarańcza obrana i pokrojona w kostkę

·         cukier puder

·         olej do smażenia

 

                    

 

Opis przygotowania

Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier i gotować aż powstanie gęsty syrop. Ubić białko na sztywną pianę i dodawać pomału jeszcze gorący syrop do ubitej piany ......energicznie mieszając. Tak przygotowany mus włożyć do zamrażalnika na przynajmniej 1 godzinę. Rozgrzać olej i usmażyć na nim makaron chiński. Wystarczy parę sekund a nitki stają się puszyste i chrupiące. Wyłożyć usmażony makaron na ręcznik papierowy i posypać cukrem pudrem. Na dno salaterki ułożyć kawałki pokrojonej pomarańczy, nałożyć zamrożony mus pomarańczowy a górę przyozdobić usmażonym, chrupiącym i słodkim makaronem chińskim.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin