RODZAJE KAWY
AmericanoKawa z ekspresu przypominająca smakiem kawę filtrowaną, do której dolewa sięgorącej wody aby rozcieńczyć porcję ale zachować smak kawy z ekspresuCafé CremeKawa normalnej mocy z warstewką śmietanki jak w espresso.Café FrappéMocna kawa (1/2) zmiksowana z lodami (1/2).Caffe Latte, Café au laitKawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2)Café LungoEspresso 'z długiego ciągnienia': przez zmieloną kawę przepływa więcej wody, alenapar nie może być za bardzo rozcieńczony (porcja 100 ml - 120 ml).
Café RistrettoEspresso 'z krótkiego ciągnienia' - zaparzane mniejszą ilością wody: przepływwody przez głowicę zaparzającą jest przerywany po przepuszczeniu około25 mlCappuccinoEspresso (1/3) z mlekiem gotowanym na parze (1/3) i z mlekiem spienionym (1/3)Con PannaPorcja espresso z górką ubitej śmietanki.Demi-tasseJedna porcja espresso w normalnej filiżance do kawy.
EspressoKawa parzona metodą 'espresso' - porcja 40 - 50 ml.ErlängerterKawa espresso parzona większą ilością wody (patrz Café Lungo).Espresso DopioPodwójna porcja kawy espresso.Flavoured LatteOkoło 350 ml kawy latte z 30 ml aromatu (wiśniowego, waniliowego itp.). Porcje mogą być różnej wielkości.Kawa (Grosser)Brauner - z mlekiem, większa filiżanka nazywana jest Grosser.
KapuzinerCzarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.Latte macchiattoPorcja kawy espresso wlana do szklanki mleka zagotowanego na parze.LatteccinoCoś pośredniego między latte i cappuccino.MacchiatoPojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.MochaKawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym: kawa (1/3) parzonabezpośrednio do spienionego mleka (1/3), w którym rozpuszczono kakao(1/3).
RomanoPojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny.SchlagobersMocna kawa z bitą śmietaną.Wiener melangeKawa o normalnej mocy (1/2) z ciepłym mlekiem (1/2) i z czekoladą.
johana135