Makaron i ziołowe tofu
Ziołowe tofu kroimy w kostkę. Ugotowany makaron studzimy lub wyjmujemy z lodówki (zawsze robię więcej ryżu i makaronu na wypadek nocnych ataków głodu) -lepszy będzie taki al dente niż miękki, bo może za bardzo się rozgotować. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na nią świeży koperek; smażymy ok. minuty, żeby oliwa przeszła jego zapachem i dolewamy pół szklanki wody, gotując przez chwilę (potem go można wyłowić, jeżeli wyjątkowo źle wygląda). Do wody koperkowej wrzucamy makaron, podlewamy odrobiną sosu sojowego (naprawdę kilka kropli, żeby podkreślić smak) i mieszamy na wolnym ogniu; dorzucamy tofu, dolewamy drugie pół szklanki wody i gotujemy, aż nie wyparuje. Przekładamy na talerz i posypujemy świeżym koperkiem.
Makaron na upalne dni
makaron tzw. krotki /fusilli, penne rigate, gemelli, strascinati itp./
Na pół godziny przed odcedzeniem makaronu bierzemy sporą miskę /salaterkę itp./, wnętrze pocieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, a następnie do środka wrzucamy to, co mamy i to, co chcemy znaleźć na talerzu.
Ja lubię następujące:
pomidory pokrojone w średnią kostkę /odsączone/, ogórek pokrojony w kosteczkę i dokładnie odsączony, tuńczyk odsączony z oliwy /czasem wrzucam zamiast niego mięso z puszki, gotowane w rosole; kapary, oliwki w plasterkach /czarne, zielone lub nadziewane papryka/, kilka kropli octu balsamicznego, sól, pieprz, bazylia, oregano, trochę oliwy extra vergine z oliwek
Można coś dodać, można też ująć: wg smaku i zawartości spiżarni. Wszystkie składniki należy delikatnie wymieszać i odstawić na 30 minut. Ugotować makaron, odcedzony wrzucić do miski i jeszcze raz wszystko wymieszać. Posypać koperkiem, szczypiorkiem, porwaną bazylią, oregano itp. No i najważniejsze... Jeśli makaron jest orkiszowy, to trudno o cos lepszego. Może z tym konkurować tylko makaron z brokułami.
3 łyżki octu ryżowego (lub z białego wina), 1 łyżka cukru, 1 szalotka pokrojona na cienkie plasterki, 225 g suchego makaronu ryżowego, 2 pęczki szparagów, 1/3 szklanki siekanej świeżej mięty, 1/3 szklanki siekanej świeżej kolendry, 1 długi ogórek, obrany, bez pestek, 1 pokrojony w cienkie plasterki, 6 drobno pokrojonych dymek, 3 podłużne pomidory pokrojone w drobną kostkę, 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych, sok z 2 limonek, 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki płatków suszonego chili (niekoniecznie)
Rozrabiamy ocet z cukrem i polewamy plasterki szalotki. Marynujemy 1 godz., co jakiś czas mieszając. Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu (zazwyczaj tylko zalewa się go wrzątkiem na 5 min; można też gotować 12 min, następnie odcedzić i natychmiast zahartować zimną wodą). Odcinamy zdrewniałe części szparagów i kroimy resztę na kawałki o długości 2 cm. Gotujemy w osolonej wodzie 2 min lub, aż nabiorą żywej zielonej barwy i zmiękną, ale nie będą rozgotowane. Hartujemy w zimnej wodzie. Mieszamy makaron z marynatą cebulową, gdy jest jeszcze ciepły. Następnie tniemy go na mniejsze kawałki, używając kuchennych nożyczek. Dodajemy do makaronu szparagi, zioła, ogórek, dymkę, pomidory i orzeszki; wszystko dokładnie mieszamy. Mieszamy sok z cytryny, sos rybny, oliwę i płatki chili, polewamy sałatkę.
Makaron sojowy z paluszkami krabowymi
mała paczka makaronu sojowego, pół opakowania paluszków krabowych, kilka gałązek koperku, dwa jajka, łyżka majonezu, dwie łyżki sosu duńskiego helmansa, pieprz, curry.
Makaron zalewamy gorącą wodą i pod przykryciem dojrzewa przez 3 minuty. Jajka gotujemy na twardo i przekrajamy w ósemki do dekoracji. Koperek siekamy, paluszki krabowe po rozmrożeniu tniemy na 1 cm kawałki. Makaron, gdy już jest miękki, schładzamy zimną wodą, odcedzamy i tniemy na desce na małe kawałki. Wrzucamy po pokrojeniu makaron do naczynia, w którym będziemy wszystkie składniki łączyć. Dodajemy sos duński, majonez, posiekany koperek i przyprawy, dorzucamy paluszki krabowe - mieszamy. Dekorujemy jajkiem, ale można też jajko dodać pokrojone do środka sałatki. Dorzuciłem do dekoracji kiełki soi.
Makaron z cukinią i pomidorami
na odrobinie oliwy podsmażyłam ząbek czosnku, dodałam pół szalotki, pokrojony w kostkę kawałek cukinii, jeden pokrojony w kostkę pomidor, kawałek pomidora suszonego z zalewy (też pokrojony drobno), dwie duże oliwki pokrojone w kawałeczki, dolałam odrobinę wody, wcisnęłam sok z 1/3 cytryny, kapnęłam sosu Worcestershire, sól pieprz i podusiłam troszkę.
Wrzuciłam na ugotowany makaron, sypnęłam parę listków bazylii i już.
Makaronowa
makaron zacierka, ser feta, ogórek kiszony lub konserwowy - jak kto woli, cebula, papryka konserwowa, koperek, majonez, odrobina ketchupu, sól, pieprz.
Makaron gotujemy na półtwardo, odcedzamy. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy i schładzamy w lodówce. Po ok. 2 godz., kiedy wszystko się "przegryzie" możemy zasiadać do stołu.
Makaronowa sałatka
15 dag makaronu, 7,5 dag łuskanych orzechów włoskich, 20 dag piersi indyka, 30 dag pomidorów, żółta papryka, 2 pory, awokado
Makaron ugotować na półmiękko. Orzechy drobno posiekać. Pierś pokroić w słupki, obsmażyć krótko na maśle, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką. Paprykę i pory drobno pokroić. Pomidory sparzyć i usunąć skórkę, podzielić na ósemki. Awokado obrać i pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Sałatę porwać na kawałki. Dodać do niej wszystkie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Jogurt połączyć z sokiem z pomarańczy, posiekanym szczypiorkiem, doprawić. Polać sosem sałatkę.
opakowanie makaronu penne, 4 młode cebulki, ogórek, 4 pomidory, puszka groszku i kukurydzy, garść natki i listków bazylii, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Makaron ugotuj al dente, a gdy już będzie odcedzony, skrop go oliwą i potrząśnij nim w durszlaku. Resztą oliwy skrop pokrojone drobno warzywa, dodaj groszek i kukurydzę. Połącz z makaronem, dopraw do smaku. Posyp bazylią i natką.
opakowanie makaronu świderki (40 dag), 1/2 słoika suszonych pomidorów, 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 5 dag parmezanu w kawałku, pęczek bazylii, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 4 ząbki czosnku, łyżka octu balsamico, sól, pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, ostudzić. Pomidory osączyć (zalewę zachować), pokroić. Oliwki pokroić. Bazylię opłukać, posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Z octu, soli, pieprzu i 3 łyżek zalewy z pomidorów utrzeć sos. Makaron wymieszać z sosem, czosnkiem, pomidorami, oliwkami, bazylią i ziołami prowansalskimi, posypać płatkami parmezanu. Podawać schłodzoną.
Makaronowa sałatka z awokado
na 6 porcji
1 zupka chińska vifon o łagodnym smaku, 4 listki kapusty pekińskiej, 1 długi ogórek pokrojony w kostkę, 2 pomidory, 6 jajek, pół awokado pokrojonego w drobną kosteczkę, 1 cebula dymka, 1 mały por, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera typu Gouda, 150 ml majonezu przyprawy: sól kamienna, pieprz czerwony mielony, papryka ostra mielona
Rozkruszony na mniejsze kawałki makaron z zupki zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody. Kapustę pekińską kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do makaronu zalanego wodą. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 5 minut, aż makaron wchłonie wodę. Pomidory kroimy w kostkę - cebulę dymkę w talarki - pora zaś w drobniutką kosteczkę. Dodajemy do nich awokado, ogórka. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy jajka oraz szynkę pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy z majonezem. Wierzch sałatki posypujemy tartym żółtym serem.
Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułami
na 4 porcje
Pół kg piersi kurczaka, pęczek brokułów, czerwona papryka, 25 dag makaronu wstążki, 5 łyżek oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 6 łyżek kiełków sojowych, 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, sól, 2 łyżeczki sezamu, pieprz, natka
Mięso posól, popieprz, polej 2 łyżkami oleju, zawiń w folię. Piecz ok. 15 min w temp. 200C. Ostudź, pokrój na paseczki. Paprykę oczyść z pestek, potnij w słupki. Kiełki przelej na sicie wrzątkiem. Brokuły podziel na różyczki, gotuj 5 min w osolonym wrzątku, ostudź. Makaron ugotuj al dente, wymieszaj z oliwą, ostudź. Ułóż na półmisku z kurczakiem i warzywami. Posyp kiełkami i sezamem. Resztę oleju połącz z sosem sojowym i sokiem z cytryny, przypraw do smaku, polej sałatkę. Podaj z surówką z kapusty.
Makaronowa sałatka z pomidorami i zielonymi listkami
25 dag drobnego makaronu (świderki, farfallle, rotelle, etc), 25 dag pomidorków koktajlowych, garść listków rukoli, garść małych liści szpinaku (można zastąpić roszponką), kawałek parmezanu (około 5 dag), 2 łyżki oliwy sos: 6 łyżek oliwy, 4 łyżki wody mineralnej, 1/2 łyżeczki cukru, sok z połowy cytryny, 2 łyżki drobno posiekanej bazylii, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Kiedy będzie "al dente", wyłącz ogień, do garnka wlej kilka szklanek zimnej wody, zamieszaj. Makaron przełóż do cedzaka, dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej wody. Osącz, przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, wymieszaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Wszystkie listki dokładnie przebierz, (jeśli to konieczne, krótko umyj i dokładnie osusz). Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników (np. w małym słoiczku). Parmezan pokrój na wiórki (świetnie się to robi za pomocą obieraczki do warzyw). Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj sos, wymieszaj. Sałatkę odstaw na kilka minut, by smaki się połączyły. Przed podaniem jeszcze raz wymieszaj. Dodatkowe informacje Sałatki nie można długo przechowywać. Możesz natomiast przygotować wszystkie składniki wcześniej i wymieszać je na kilka minut przed podaniem.
Makaronowa z kurczakiem i kiełkami
Smażony kurczak - przyprawiłam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, makaron, sałata lodowa, kiełki - u mnie słonecznika i rzodkiewki, kukurydza, natka pietruszki, sos - poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego
Makaronowa sałatka z tuńczykiem
makaron ugotować al dente (świderki najlepiej), puszka groszku, puszka tuńczyka ( w oleju lub w sosie własnym), kilka łyżek majonezu
Składniki wymieszać
Małże z piklami
tacka kiełków sojowych, słoiczek pikli (marynowana cebulka, małe kolby kukurydzy, marchewka), 3 ogórki konserwowe, słoik małży, 3 łyżki marynowanej papryki, łyżka sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz
Kiełki sparzyć na sicie, osączyć. Pikle osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plastry. Małże osączyć, zalewę zachować. Sos sojowy wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy z małży, sokiem z cytryny, szczyptą cukru oraz pieprzu. W salaterce wymieszać małże, pikle, ogórki oraz kiełki. Sałatkę zalać sosem.
Mandarynki i sałata
główka sałaty najlepiej lodowej, 4-6 mandarynek można zastąpić pomarańczami, sok z połowy cytryny, pół szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżeczka cukru, sól
Sałatę myję, dokładnie osuszam i rwę na dosyć duże kawałki. Mandarynki dokładnie obieram, dzielę na cząstki i usuwam pestki [trochę to czasu zabiera, ale doprawdy warto]. Teraz już czas na finisz - na talerzu układam liście sałaty, spryskuję sokiem z cytryny, na nich układam mandarynki, polewam jogurtem i posypuję odrobiną cukru i soli. Na samą górę wrzucam posiekane orzechy. I czas brać widelce w dłonie. Dodatkowe informacje Do sałaty zamiast mandarynek lub pomarańczy można użyć grapefruitów - zyska wtedy bardziej "wytrawny" smak i będzie doskonałą przystawką przed większą kolacją. Doskonale ta sałata się również sprawdza, jako dodatek do pieczonego mięsa - a w szczególności kurczaka lub indyka.
Mandarynkowy kurczak na sałacie w sosie vinaigrette
1 puszka mandarynek, mieszanka sałat: lodowa, strzępiasta, rukola, 2 piersi z kurczaka, 250 g pomidorków koktajlowych najlepiej żółtych i czerwonych, 1 biała cebula sos: 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu, 1 łyżka soku z mandarynek, 1 łyżeczka musztardy dijon, sól i pieprz, 2 ząbki czosnku do zamarynowania kurczaka: oliwa z oliwek, curry, tymianek, sól i pieprz
Sałaty umyć, odsączyć porwać na kawałki. Pomidorki pociąć na połówki lub ćwiartki, cebulę pokroić w piórka. Dodać do sałaty. Kurczaka zamarynować poprzez posypanie solą i pieprzem, a następnie curry i tymiankiem. Zalać oliwą i odstawić na pewien czas. Ugrillować lub usmażyć. Pokroić w plastry. Przygotować sos: oliwę, ocet, sok z mandarynek, łyżeczkę musztardy Dijon, sól i pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę dokładnie wymieszać roztrzepując rózgą lub widelcem. Sałatę polać sosem, dokładnie wymieszać. Dodać mandarynki, Układać na talerzach porcje sałaty a na nich grillowanego kurczaka. Opcjonalnie można również posypać grzankami z tostowego chleba.
Mango i halloumi W
1 mango, 100g halloumi (grecki ser), mały pęczek mięta, 100ml oliwa z oliwek (grecka lekka), 1 lyzka sok z cytryny, 10ml syrop klonowy, cukier, tyci-tyci sól
Mango i ser pokroić jak na rysunku, ser usmażyć na grillu lub we frytkownicy na złoto. z mięty oleju soku z cytryny i syropu klonowego zrobić należy dresing tzn. zmiksować składniki i trochę soli miętę trzeba bardzo drobno pokroić na papkę przecedzić przez sitko drobne i połać nim mango i halloumi
Marchewka cytrusowa
Z 1 pomarańczy i 1 cytryny ściąć skórkę i pokroić w b. cienkie paski (można też użyć „obieraczki” do cytryn), wycisnąć sok 6 marchewek obrać, gotować około 10 minut we wrzącej osolonej wodzie. Wyjąc, pokroić w plastry. Do garnka wlać trochę oliwy, wrzucić marchew, obsmażyć. Wsypać 1łyżkę brązowego cukru, lekko karmelizować, posolić, popieprzyć. Wlać sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 8 – 10 minut (ja lubię twardawa marchew). ...
bibliotekaprzechlewo